Pojačana pigmentacija (hiperpigmentacija) kože

Boja kože, u najvećoj meri, zavisi od količine pigmenta melanina čija je glavna uloga zaštita kože od UV zračenja (sunca). Proizvode ga melanociti (pigmentne ćelije kože). Njegova količina u koži se povećava pri izlaganju suncu, a stvaranje stimulišu hormoni hipofize i u manjoj meri steroidni hormoni.

Pojačana pigmentacija (hiperpigmentacija) kože može da bude difuzna (tamnija boja cele kože ili velikih površina bez jasne granice) ili lokalna (jasno ograničena polja tamnije boje veličine od nekoliko milimetara do više santimetara). Lokalne hiperpigmentacije su razlog dolaska pacijenata, jer mnogi žele da ih uklone, uglavnom iz estetskih razloga.

Uzrok ovih ograničenih tamnih polja (fleka) može da bude, sem povećane količine melanina i/ili melanocita, prisustvo drugih vrsta pigmentovanih ćelija (neki mladeži) kao i zadebljanje kože (npr. seboroične keratoze). Razlozi nastanka ovih promena variraju: od urođene, često nasledne sklonosti, preko hormonskih promena (npr. trudnoća), oštećenja kože, UV zračenje, opekotine, hemikalije, zapaljenja kože, mehaničke povrede, kontakti sa nekim biljkama, lekovi i kozmetička sredstva, pa do benignih (neki mladeži, dermatofibromi) i malignih (maligni melanom) tumora kože. Zbog različitih razloga nastanka ovih promena pre njihovog uklanjanja neophodan je pregled dermatologa, jer od otkrivanja prirode ovih promena tj. dijagnoze ne zavisi samo uspešnost njihovog uklanjanja već ponekad zdravlje (hormonski poremećaji) pa i život (maligni tumori).

Sunčane pege (Ephelides) su jasno ograničene sitne pigmentovane fleke, uglavnom na koži nosa i obraza, a ponekad i vrata, ramena i ruku. Nasledne su i javljaju se u detinjstvu. Moguće ih je ukloniti laserima , ali svako izlaganje suncu dovodi do njihove ponovne pojave, pa je neophodna stalna zaštita od UV zračenja (sredstva sa visokim faktorom zaštite od sunca).

Melazma (Melasma) ili hloazma je pojava oštroograničenih tamnih fleka na licu koje mogu biti različite veličine. Javljaju se u trudnoći (posle porođaja se često spontano povlače), klimakterijumu, kod upotrebe oralnih kontraceptiva ali i kod tumora jajnika, hroničnog hepatitisa i nekih malignih tumora. Uzrok nastanka su hormonske promene pa je neophodno isključiti ozbiljne uzroke njihovog nastanka. Tamne fleke na koži se mogu ukloniti (pomoću krema za izbeljivanje, laserom) ali je neophodna i stalna zaštita od sunca.

Lentigo je pojava oštroograničenih tamnobraon do crnih, okruglih, sitnih (nekoliko mm) fleka. U detinjstvu se pojavljuju na bilo kom delu kože (Lentigo simplex), a u poznijim godinama (Lentigo senilis) na koži iloženoj suncu (lice, nadlanice šaka). Braon fleke na koži se mogu ukloniti keratolitičnim preparatima, laserom i tečnim azotom.

Tamne fleke na koži mogu nastati i kao posledica ponavljane fizičke traume (pritisak, češanje i grebanje, toplota, rendgensko zrašenje), kontakta sa nekim hemikalijama, biljkama i kozmetičkim proizvodima i upotrebom nekih lekova. Mogu nastati i kao posledica dugotrajnih zapaljenskih procesa na koži (ekcemi, infekcije). Potrebno je isključiti uzrok nastanka promena što ponekad dovodi do njihovog spontanog nestanka. Mogu se ukloniti dermatološkim laserima, uz neophodnu UV zaštitu.

Neke vrste mladeža (npr. epidermalni melanocitni nevusi) takođe izgledaju kao tamne fleke i mogu da se jave na koži bilo kada u životu i bilo gde, i ponekad mogu da se razlikuju od prethodno opisanih hiperpigmentacija samo dermoskopskim pregledom. Mogu se ukloniti klasično hirurški a ako su manji i radiotalasnom hirurgijom.

Seboroična keratoza (Keratosis seborrhoica) je benigni tumor epiderma (najpovršniji sloj kože) javlja se obično na koži starijih ljudi. Na početku može da bude skoro u ravni kože tako da izgleda kao fleka, pa se dijagnoza mora potvrditi dermoskopskim pregledom.Uklanja se radiotalasima i klasično hirurški.

Druga vrsta keratoze – aktinična ili solarna keratoza (Keratosis actinica ili solaris) javlja se takođe kod starijih osoba, ali na koži izloženoj suncu (obrazi, čelo, slepoočnice, nos, ušne školjke) i posledica je oštećenja kože UV zracima. Na početku izgleda kao fleka svetlije boje i žućkasto. Za razliku od seboroične keratoze, aktivična keratoza je prekanceroza i od ovih promena često nastaje spinocelularni karcinom kože. Leči se hirurški ili dužom primenom lokalnih citostatika.

Lentigo maligma je takođe promena koja više godina prethodi pojavi zloćudnog lentigo maligna melanoma. Pojavu tamnih fleka na koži starijih osoba treba shvatiti ozbiljno. Dijagnoza se postavlja kliničkim i dermoskopskim pregledom, a potvrđuje se histopatološkom analizom hirurški uklonjene promene. Kad se ukloni na vreme izlečenje je potpuno.
Površinski šireći maligni melanom predstavlja najzloćudniji oblik tumora kože. Na svom početku izgleda kao fleka koja nepravilno raste. Rana dijagnoza i hirurško uklanjanje najčešće dovode do potpunog izlečenja.

Uklanjanje pigmentnih promena sa kože često zahteva dugotrajno, ponavljano i ponekad uzaludno lečenje, naročito ako se ne ispoštuje stalna zaštita od UV zračenja (sunca), ali je neophodan i pregled da bi se na vreme prepoznale i uklonile one promene koje ugrožavaju zdravlje pa i život.