Najčešća pitanja pacijenata nakon završene letnje sezone i tretmani koje preporučujemo u susret hladnijim danima

1. ,,Nakon letovanja lice mi je ,,buknulo”, nikada pre nisam imala toliki problem sa aknama…”

Naša koža se prilagođava promenama temperature i različitim faktorima spoljašnje sredine. Čak i masnoj koži je potrebna hidratacija tokom letnjih meseci kada se koža isuši usled preterane izloženosti suncu. Lojne žlezde koje produkuju sebum za održavanje normalne masnoće kože počinju ubrzano da rade i dovode do razvoja simptoma masne i problematične kože. Još jedna od posledica isušivanja kože je očvršćivanje površnog ćelijskog sloja kože ili keratinizacija. Ova pojava onemogućava normalno oslobađanje sebuma iz pora usled čega dolazi do razvoja komedona. Takođe, jedan od faktora tokom letnjih meseci za nastanak akni je znojenje koje stvara idealnu sredinu za razvoj i širenje P.acnes.
Posebna vrsta akni su Acne Aestevalis ili Majorka akne koje nastaju kombinovanim delovanjem UVA zraka i hemikalija u nekim preparatima za negu kože i pokreću alergijsku reakciju.
Pacijentu se savetuje pregled kod dermatologa i upotreba dermatoloških preparata za masnu i problematičnu kožu. Osnovna terapija je laserski tretman koji daje brze i efikasne rezultate delujući na aktivne upale, postinflamatorne hiperpigmentacije i ožiljke kao posledica upalnih procesa. Laser deluje antiinflamatorno, seboregulatorno i indukuje samoobnavljanje kože sprečavajući razvoj rezidualnih promena po tipu ožiljaka.

2. ,,Posle sunčanja pojavile su mi se fleke koje su ostale upadljive kada se boja povukla”

Fleke ili mrke hiperpigmentacije nastaju usled hiperprodukcije melanina unutar kože. Najčešće se javljaju na delovima tela koji su direktno izloženi suncu –lice, vrat, dekolte i šake. Stvaranje melanina je prirodni zaštitni mehanizam zaštite kože od sunca i štetnog delovanja UV zraka. Pojava hiperpigmentacija je rezultat akumuliranog fotooštećenja kože tokom godina usled hroničnog izlaganja suncu. Oksidativni stres koji izazivaju UVA i UVB zraci unutar kože dovodi do preranog starenja kože, destrukcije kolagena i elastina unutar kože i pojave hiperpigmentacija. Melazma i hiperpigmentacije nastale usled upotrebe oralnih kontraceptiva se pogoršavaju nakon sunčanja. Neophodno je da pacijenti vode računa o zdravlju svoje kože počevši od svakodnevne upotrebe SPF 50 i redovnih godišnjih dermatoloških pregleda. Fleke se mogu efikasno ukloniti laserskom fototerapijom. Laser je apsolutno bezbedna i neinvazivna metoda uklanjanja hiperpigmentacija jer deluje samo na regiju kože sa izmenjenim pigmentom dok okolna koža ostaje intaktna. Neophodno je da koža bude neosunčana pre tretmana i da pacijent nastavi sa upotrebom krema sa zaštitnim faktorom 50.

3. ,,Kosa i koža su mi jako suve od kada sam se vratila sa odmora, sve bore i linije su još više izražene, kako mogu da vratim sjaj i svežinu svojoj koži?”

Visoke temperature i intenzivno sunčanje dovode do dehidratacije kože, gubitka kolagena i smanjenja elastičnosti i jedrine kože. Posledice se javljaju odloženo u vidu nastanka novih bora i sitnih linija na koži. U zavisnosti od regije koja se tretira i dubine bora preporučuju se tretmani sa preparatima hijaluronske kiseline. Biorevitalizacija je metoda izbora za osveženje kože u cilju nadoknade hijaluronske kiseline za hidrataciju, kao i peptida i aminokiselina za poboljšanu sintezu kolagena. Za korekciju dubokih bora i pada tonusa lica preporučuju se hijaluronski fileri različitih gustina. Za periorbitalnu regiju preporučuje se posebna vrsta biorevitalizacije za hidrataciju i osveženje regije gornjeg i donjeg kapka. Koža kosmatog dela glave je direktno izložena suncu i nakon letovanja važno je obratiti pažnju na negu iste. Preporučuje se mezoterapija i PRP tretmani za hidrataciju i regeneraciju kože i kose. Rezultati su vidljivi kroz dve nedelje nakon samog tretmana u vidu poboljšanog rasta kose i sjajnije i jače dlake.