LETO U SENCI

Ušli smo u još jedno leto sa novim izazovima, novim pitanjima i starim dilemama. Do sada smo naučili da izlaganje suncu u intervalu od 10h do 16h nije preporučljivo – zapravo je rizično. Takođe znamo da se kreme sa zaštitom UVA, UVB i IC zračenja nanose na fotoeksponiranu kožu svaka dva sata, kao  i posle plivanja i tuširanja. Bebe i decu strogo držite u hladovini uz zaštitu njihove kože kremama. Ove preporuke se odnose na osobe koje nemaju kožna oboljenja.

Od osoba koje imaju akne, rozaceu, tumore kože, zahteva se dodatni oprez! Mladi koji imaju problem sa aknama trebalo bi više pažnje da posvete zaštiti lica u toku boravka na moru. Koža se od sunčevog zračenja ,,brani“ pigmentacijom i zadebljanjem epiderma usled čega se zatvaraju izvodni kanali lojnih žlezda. Krajnji rezultat je skoro redovna egzacerbacija (pogoršanje) akni, kratko po povratku sa mora: zapaljenjske papule i papulo-pustule. Za kožu sklonu aknama postoje specijalne zaštitne kreme.

Rozacea podrazumeva stalno izbegavanje izlaganja izvorima toplote, samim tim i suncu. Ukoliko osobe sa ovim problemom odlaze na letovanje, preporuka je da za lice koriste namensku zaštitu za kožu sa rozaceom.

Ukoliko imate pigmentne promene na licu neophodno je da koristite posebnu zaštitu za ,,fleke“ uz redovnu zaštitu ostalih delova lica i tela. Farmaceutska industrija se potrudila da proizvede preparate i za osobe sa fotoalergijskim i atopskim dermatitisom. Za osobe sa zrelom kožom preporuka su fotoprotektivne kreme protiv starenja.

Pacijentima sa tumorima kože (osim sa melanomom) i/ili prekancerskim promenama dostupne su zaštitne kreme za svakodnevnu upotrebu. Ukoliko su mladeži sumnjivi tj. suspektni, osim ove zaštite neophodno je i redovno praćenje istih u okviru dermatoloških pregleda i kontrola. Ne smemo zaboraviti da je koža jedinstven organ. To znači da će na sunce odreagovati svi mladeži na koži – kako fotoeksponirani, tako i oni koji su ispod kupaćeg kostima ili garderobe. Pregledi kod dermatologa preporučuju se pre odlaska na letovanje i/ili mesec dana po povratku sa mora.

Uzivajte u letu u senci!!