Hijaluronski fileri -koliko traju i za šta se koriste?

Hijaluronski fileri spadaju u grupu dermalnih filera. Glavna komponenta hijaluronskih filera je hijaluronska kiselina, linearni polisaharid (glikozaminoglikan), koja je glavna komponenta vanćelijskog matriksa tkiva našeg organizma. Hijaluronska kiselina (HA) doprinosi hidrataciji, ćelijskoj proliferaciji i migraciji.

Glavna osobina hijaluronske kiseline je hidrofilnost, tj. snažno vezivanje molekula vode što omogućava održavanje mladalačkog tonusa i volumena tkiva upotrebom hijaluronskih filera. Upravo zbog svoje hidrofilnosti, tretmani filerima hijaluronske kiseline postali su prirodno i superiorno rešenje u dermatologiji i estetskoj medicini gde imaju široku primenu u procedurama neoperativnog podmlađivanja i konturisanja lica.

Koža je najveći organ ljudskog tela na koji otpada 15% ukupne telesne težine, a oko 50% hijaluronske kiseline nalazi se samo u koži.
Hijaluronska kiselina i kolagen neophodni su za održavanje normalne strukture, čvrstine i elastičnosti naše kože.

Kako starimo, u našem telu pada koncentracija hijaluronske kiseline a koža samim tim postaje suvlja i gubi mogućnost zadržavanja mladalačke vlažnosti. Kolagen i hijaluronska kiselina su elementi vezivnog tkiva koji kao armatura drže mekotkivne strukture pozicioniranim. Postepeni gubitak hijaluronske kiseline u fiziološkom procesu starenja može se nadomestiti hijaluronskim filerima kojima se vraća mladalački tonus lica, popunjavanju bore i omogućava duboka hidratacija tkiva.

Koliko traju hijaluronski fileri?

S obzirom na to da u Laser Centru Diva radimo sa ubedljivo najkvalitetnijim filerima hijalurona na tržištu efekat je zagarantovan i traje od 12-24 meseca. Nakon ovog perioda hijaluronska kiselina filera počinje da se resorbuje i proceduru je potrebno ponoviti.
Ne treba mešati filere hijalurona i sintetskih trajnih materijala – silikon i biopolimer. Superiorni hijaluronski fileri imaju posebnu VYCROSS tehnologiju raspoređivanja u tkivu uz izbegavanje stvaranja ,,grudvica“ što omogućava postizanje prirodnog izgleda nakon same procedure. Potrebno je 7 dana da se hijaluronski filer namesti unutar tkiva što kao rezultat ima naglašene postojeće konture lica pacijenta i blistav izgled kože pacijenta.
Filerima hijaluronske kiseline postižemo podmlađen izgled nehirurškim face liftingom. Rezultati su trajanja 1-2 godine nakon čega se filer hijalurona resorbuje putem enzima hijaluronidaze koji inače metaboliše hijaluronsku kiselinu u našem organizmu.

Za šta se koriste fileri hijaluronske kiseline?

KOMBINOVANIM TRETIRANJEM VIŠE REGIJA HIJALURONSKIM FILERIMA MOŽEMO PODMLADITI CELOKUPNO LICE ZA 10-15 GODINA.

Harmonizacija lica MD kodovima

Proces starenja lica je veoma kompleksan i podrazumeva brojne morfološke promene na licu koje treba tretirati sveobuhvatnim pristupom kako bi se postigao zadovoljavajući efekat podmlađivanja i postigao prirodan izgled. Do pre par godina bilo je nemoguće postići ovaj učinak u praksi do pojave MD kodova za injektovanje filera hijaluronske kiseline.
MD kodovi predstavljaju bezbedne anatomske tačke na licu koje su ključne u postizanju prirodnog efekta podmlađivanja filerima hijalurona. Na licu postoji ukupno ovih 75 tačaka tj. MD kodova. To su ključna mesta na licu pacijenta gde se u procesu starenja dešavaju najveće promene. Proces starenja je individualan i ne tretiramo kod svakog pacijenta svih 75 kodova kako bi smo postigli efekat podmlađivanja hijaluronskim filerima. Ključni princip je pravilna selekcija kodova prilagođena svakom pacijentu ponaosob.

Koje regije se mogu tretirati filerima hijalurona?

Indikacije:

Pad tonusa lica
Pojava mimičnih bora na licu
Male i tanke usne, bore oko usana
Izražena asimetrija lica
Smanjenje volumena jagodica u procesu starenja (’’upao’’ izgled lica)
Znaci starenja na šakama u vidu primetne atrofije tkiva u interosealnim prostorima
Suva i naborana koža vrata i dekoltea