Dermatološki laseri – U borbi protiv kožnih oboljenja

 

Koje se bolesti kože leče laserima?

Zahvaljujući stalnom razvoju tehnike i tehnologije, unapređene su metode lečenja pojedinih kožnih bolesti i kožnih oboljenja. Poslednjih godina, laseri dobijaju na značaju u tretiranju i saniranju određenih kožnih bolesti, promena i oboljenja, kao što su rozacea, prošireni kapilari, akne, ožiljci od akni, hipertrofični i keloidni ožiljci, fleke, strije… Takođe, laseri deluju i na sužavanje proširenih pora, regulisanju rada lojnih žlezda – seboregulacija, ali i u cilju podmlađivanja i zatezanja kože.

Šta je rosacea i koji faktori je provociraju?

Sve češće kožno oboljenje sa kojim se u praksi srećemo jeste Rosacea. Rosacea je bolest kože, još uvek nejasne etiologije, ali dobro poznatih faktora koji izazivaju pogoršanje i egzacerbaciju kliničke slike. Izlaganje suncu i izvorima toplote spada u provocirajuće  faktore. Nagli prelaz iz hladnog u toplo deluje isto. Začini sa kapsaicinom – ljuti začini (biber, ljuta paprika, đumbir) ali i cimet imaju vazodilatatorni efekat na periferne krvne sudove lica koji su ključni u ovom kožnom oboljenju. Kod osoba koje imaju rosaceu, konzumiranje alkoholnih pića, velikog broja kafa i velikih količina čaja (etanol, kofein, teofilin spadaju u periferne vazodilatatore) sasvim sigurno pogoršavaju kliničku sliku rosacee. Takođe, osobe sa ovom bolešću kože ne bi trebalo da konzumiraju vruće (vrele) i tople napitke.

Da li su kapilari sastavni deo rosacee?

Sve navedene činjenice važe i za proširene kapilare koji su česti u okviru rosacee ali se često javljaju i kao izolovan problem, nevezano za bilo koje kožno oboljenje. Kvalitet kapilara (kao i velikih krvnih sudova) određen je genetikom, unosom vitamina C, stanjem jetre, brojem trombocita

Da li se akne i ožiljci od akni mogu lečiti laserima?

Česta bolest kože tj. kožno oboljenje koje se rešava laserskim tretmanima jesu akne na licu, ramenima, leđima i grudima. Laserskim tretmanom reguliše se rad lojnih žlezda (pojačana funkcija lojnih žlezda jedan je od faktora koji dovodi do pojave akni), uklanjaju se slojevi izumrlih epitelnih ćelija (genetski definisano zadržavanje izumrlih ćelija zatvara izvodne kanale lojnih žlezda, što je jednako važan faktor u nastajanju akni), te se samim tim prevenira zadržavanje i nagomilavanje loja u kanalima lojnih žlezda a time i zapaljenski proces.

Kako laseri deluju na kožu?

Laserski tretmani po protokolu za ožiljke deluju stimulativno na krvotok u dermu, gde takođe stimulišu fibroblaste na sintezu kolagenih i elastičnih vlakana, što je način modeliranja (popunjavanja) atrofičnih ožiljaka. Ovaj proces zahteva vreme, pa se prvi efekti laserskog tretmana vide 4 nedelje kasnije. Pun efekat se postiže 6 meseci od završenog tretiranja.

Laserski tretmani mogu biti efikasni i u uklanjanju pojedinih tipova pigmentacija na koži. Za rešavanje ovog dermatološkog problema, neophodno je ponoviti tretmane više puta.