Koje su indikacije i kandidati za ovu proceduru?

Grčevi u nogama tokom šetnje i u stanju mirovanja
Teške I bolne noge, otečenost potkolenica najizraženije krajem dana, promene na koži potkolenica, venski varikoziteti, rane (ulceracije) na potkolenicama I stopalima
Osobe sa porodičnom pojavom bolesti kardiovaskularnog sistema I hronične venske insuficijencije, gojaznost, konzumacija nikotina, dijabetičari…
Svaka osoba može raditi dopler indexe u cilju prevencije oštećenja tkiva koja su posledica bolesti perifernih vena I arterija

Šta je to hronična venska insuficijencija?

Predstavlja oboljenje vena donjih ekstremiteta koji rezultuju stazom krvi I posledičnim promenama na meka tkiva potkolenica I stopala.
Najugroženija grupa ljudi su sa genetskom predispozicijom, statičan posao u vidu dugog sedenja ili stajanja u mestu, gojaznost, multiple trudnoće, manjak fizičke aktivnosti, povrede I druga stanja.
Znaci HVI počinju od osećaja umornih I teških nogu, otoka oko skočnih zglobova, potom čitavih potkolenica, proširenih vidljivih vena, trofičnih promena na koži I na kraju pojavom ulceracija.
Najznačajnija je prevencija I zato je bitno posavetovati se na vreme sa vašim dermatologom. Lečenje je potrebno započeti što ranije da bi se sprečila trajna oštećenja kože I nastanak ulceracija koje teško zarastaju.

Modaliteti lečenja HVI

  • savetovanje pacijenata vezano za mišićnu stimulaciju pražnjenja vena, pravilan položaj donjih ekstremiteta, nega kože, tretiranje rana
  • medikamentozna
  • potpora insuficijentnim venama kompresivnim čarapama
  • operativna (u domenu vaskularne hirurgije)

Arteroskleroza

Predstavlja oštećenje arterija u smislu sužavanja lumena i skleroza zidova. Smanjen protok krvi kod ovakvih arterija dovodi I do smanjenog dopremanja kiseonika u periferna tkiva I rezultuje njihovim oštećenjem.

dopler indexi

Šta dovodi do ateroskleroze?

Do ateroskleroze dovode loše životne navike (povišene masnoće u krvi, dijabetes, nikotin…) kao i genetska predispozicija na koju ne možemo uticati. Zato je bitno izbegavati ove činioce I držati pod kontrolom nivoe holesterola, triglicerida, glukoze u krvi, izbegavati aktivno kao I pasivno pušenje.

Znaci oštećenja arterija donjih ekstremiteta su grčevi u nogama koji se u početku javljaju prilikom hodanja na određene distance, koje se vremenom smanjuju shodno stepenu oštećenja arterija I na kraju se pojavljuju u miru, čak bude iz sna.
Osobe sa ovakvim tegobama su prvi kandidati za dopler indexe koji ce ukazati na stepen oštećenja arterija i samim tim uputiti pacijenta na eventualno hirurško lečenje koje je u domenu vaskularne hirurgije.
Pored grčeva postoje I promene na koži I nokatnim pločama koje su karakteristične. Kao i kod HVI postoji mogućnost za nastanak ulceracija .

Koje su prednosti dopler indexa?

Jednostavnom, bezbolnom metodom uviđava se stanje perifernog arterijskog krvotoka, stepen oštećenja koji ukazuje na modalitet lečenja neoperativnim ili operativnim putem (koji je u domenu vaskularne hirurgije), mogućnost korišćenja kompresivne terapije kod lečenja HVI, sagledavanje problema na vreme I preveniranje nastanka rana (ulcusa) koje teško zarastaju I zahtevaju dosta odsustva sa posla I novčana sredstva za lečenje.

Zakažite Vaš pregled

    Pozovite 069/692-692