Šta je biorevitalizacija?

Ukoliko ste primetili prve znakove starenja kože, kao što su vidljive bore, slabiji tonus kože ili gubitak elastičnosti, pravo je vreme da primenite odgovarajuće anti aging tretmane, odnosno tretmane za prevenciju starenja. Njihova primarna uloga jeste redukcija oštećenja kože i dodatno podsticanje njene regeneracije.  Jedan od takvih tretmana jeste biorevitalizacija, koja otklanja mnoge estetske nedostatke i pospešuje proces obnavljanja kože.

Starenje kože – uzroci

Prve naznake starenja kože postaju izraženije oko 25. godine života. U početku se manifestuju finim, tek primetnim linijama. Vremenom, fine linije postaju znatno primetnije, a dolazi i do nastanka bora, opuštanja kože i hiperpigmentacije. Uzroci starenja kože su mnogobrojni. Neki od njih su prirodni i, nažalost, neizbežni.

Od ćelijskih promena do vidljivih znakova starenja

Degenerativne promene koje se dešavaju na granici epiderma (površinski sloj kože) i dermisa (srednji sloj kože) povezane su sa redukcijom vanćelijskog, odnosno ekstracelularnog matriksa. Ekstracelularni matriks čini kombinacija kolagena, glikozaminoglikana i elastina. Ovakve promene manifestuju se gubitkom zapremine potkožnog tkiva, manjkom elasticiteta i opuštanjem kožeNe samo da dolazi do redukcije ekstracelularnog matriksa, već dolazi do disbalansa u enzimskim aktivnostima sinteze, remodelovanja i katabolizma glavnog strukturnog proteina kože – kolagena. Ovaj protein sačinjava čak do 90% težine suve materije kože, pružajući joj otpornost i čvrstinu. 

Sam kolagen je, takođe, podložan dejstvu enzima koji ga razgrađuju – kolagenaze i metaloproteinaze, a sa druge strane, njegova sinteza je usporena. Kao rezultat ovih dešavanja nastaju bore i opuštena koža kao makroskopska slika promena na ćelijskom nivou. Drugim rečima, promene koje se dešavaju u samoj strukturi kože tokom godina, vremenom postaju vidljivi i na samoj površini.

Faktori koji dodatno utiču na starenje kože

Neki od uzroka prevremenog starenja kože i njenog umornog i beživotnog izgleda su:

 • Hormonalni status i fiziološke promene u periodu menopauze
 • Genetika
 • Izlaganje sunčevim zracima bez adekvatne zaštite
 • Zagađenje vazduha
 • Pušenje, konzumacija alkohola
 • Neuravnotežena ishrana
 • Nedostatak sna
 • Nedovoljna i neodgovarajuća nega kože
 • Stres

Samostalno ili u kombinaciji, ovi uzročnici pospešuju starenje kože. Koža postaje isušena, beživotna, manje elastična i gubi na opštem kvalitetu. Vremenom, ovakvi znakovi starenja postaju sve uočljiviji i teže ih je sakriti. 

Uloga i prednosti biorevitalizacije

Najveća prednost biorevitalizacije u odnosu na druge anti aging tretmane leži u njenoj visokoj efikasnosti, koja se ogleda u brzo vidljivim rezultatima. Ovo su samo neki od njih: 

Obnavljanje kože

Kao što i samo ime ovog tretmana nagoveštava, njegov cilj jeste regeneracija kože i obnavljanje ćelija. Posle tretmana, koža je jedrija, zategnutija, pore su sužene, a bore vidno smanjene.

Hidratacija

Adekvatna hidratacija obuhvata obnavljanje nivoa vode i zadržavanje vlažnosti u koži. Pre svega, biorevitalizacija doprinosi prirodnoj hidrataciji kože, što znači da vam ubuduće neće biti potrebna komplikovana i skupa rutina za negu lica. 

Uklanjanje nesavršenosti kože lica

Još jedna prednost biorevitalizacije jeste da odstranjuje sitne ožiljke od akni. Ovim procesom se, takođe, reguliše i hiperpigmentaciju kože, odnosno dovodi do znatnog smanjenja fleka na koži koje su često uzrokovane izlaganju sunčevom zračenju. Kroz biorevitalizaciju, smanjuju se i kesice ispod očiju i tamni podočnjaci. Ten je svežiji, vedriji i ujednačen.

Šta spada u tretman biorevitalizacije?

Tokom procesa starenja, koncentracija hijaluronske kiseline opada, a ćelijski procesi su usporeni. Usled nedostatka vode u koži ona postaje suva, tanka i naborana. Upotrebom injektovane miksture aminokiselina i hijaluronske kiseline male molekulske gustine postiže se biorevitalizacija kože njenim prirodnim komponentama koje se gube u procesu starenja.

U nastavku vidite kako deluju različite komponente biorevitalizacione miksture:

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina u sastavu biorevitalizacione miksture je prirodna komponenta kože odgovorna za njenu hidrataciju. Ona vezuje molekule vode i stimuliše neokolageneze – stvaranje novog kolagena u koži. 

Tokom godina, kako naš organizam stari, gubimo zalihe hijaluronske kiseline i kolagena, a njihova proizvodnja u telu se takođe usporava. Zbog toga koža postaje tanja i manje elastična. Kako koža gubi tonus, formiraju se i bore, a celokupan kvalitet kože biva smanjen.

Ubrizgavanje hijaluronske kiseline ima funkciju pojačavanja hidratacije kože. Na taj način, ponovo pokrećemo i stimulišemo procese produkcije novog kolagena i obnavljanja ćelija kože. Hijaluronska kiselina poseduje veliki kapacitet hidratacije s obzirom na to da vezuje 50 puta veću zapreminu vode od sopstvene mase što izuzetno unapređuje kvalitet kože. Koža postaje „punija“, dobija mladalački sjaj i njena tekstura se poboljšava.

Aminokiseline

Biorevitalizaciona formula Jalupro, osim hijaluronske kiseline, sadrži i esencijalne aminokiseline, prekursore kolagena. U sastavu biorevitalizacione formule Jalupro aminokiseline imaju ulogu promocije sinteze kolagena lokalno, na mestu aplikacije.

Kako deluju aminokiseline? Ubrizgavanjem amino kiselina stimulišu se fibroblasti, što ubrzava sintezu kolagena i dovodi do boljeg tonusa i teksture kože, kao i generalno boljeg kvaliteta kože.

Kolagen ima kompleksnu molekulsku strukturu i u organizmu je zastupljen u više podtipova. U svakom podtipu kolagena nalazi se aminokiselina glicin, najmanja od svih aminokiselina.

Pored glicina, u sastav kolagena ulaze i aminokiseline L-lizin i L-prolin. Ove aminokiseline nalaze se uglavnom samo u kolagenu.

Razlika između biorevitalizacije i mezoterapije

Biorevitalizacija i mezoterapija su veoma slične procedure. Razlika leži u dubini injektovanja s obzirom da je ona veća prilikom obavljanja procedure kao što je biorevitalizacija. 

Biorevitalizaciona mikstura sadrži visokokoncentrovanu hijaluronsku kiselinu koja se zadržava u koži u dužem vremenskom periodu. Razlika je takođe i u vremenskom intervalu ponavljanja procesa. Kod biorevitalizacije je potrebno manje ponavljanja, a rezultat se mnogo brže uočava i dugotrajniji je. 

Moglo bi se reći da biorevitalizacija predstavlja nešto između klasične mezoterapije i tretmana hijaluronskim filerima uzimajući “najbolje od oba sveta”. Biorevitazacija dokazano efikasno deluje na kvalitet kože, poboljšavajući njenu elastičnost, aktivaciju fibroblasta a time i podsticanje stvaranja kolagena, dok hijaluron deluje na povećanje volumena i oblikovanje lica.

Često postavljana pitanja

Koje su indikacije za tretman biorevitalizacije?

Biorevitalizacija kože je poželjna u preventivne svrhe – koža koja pokazuje prve znake starenja, ali prvenstveno je namenjena za dubinsku negu i oporavak kože +40 godina. Najveća prednost biorevitalizacije jeste njena visoka efikasnost. Naime, već posle prve serije tretmana, primetno je drastično poboljšanje opuštene i izborane kože, kao i umanjenje strija i ožiljaka. 

Šta je mikstura Jalupro? 

Jalupro predstavlja injekcionu miksturu, u čijem se sastavu nalazi aminokiselina i hijaluronska kiselina. Primenjuje se intradermalno, odnosno putem tankih iglica. Na taj način, ovaj moćan rastvor prodire duboko u kožu, podstičući stvaranje kolagena i poboljšavajući metabolizam ćelija. Jalupro mikstura je idealna za uklanjanje nesavršenosti kože, kao što su bore, pege ili tamni podočnjaci. Posle ovog tretmana, koža ostaje negovana, hidrirana, blistava i vidno podmlađena. 

Koje regije kože mogu da se tretiraju ovom procedurom?

Biorevitalizacija je naročito namenjena regiji lica i vrata, ali i dekoltea, regije oko očiju, bora iznad usana i bilo koje površine kože gde se navedene promene nalaze.

Koji je preporučen broj tretmana u procesu biorevitalizacije?

Kako bi se postigli najbolji rezultati, preporučuje se primena četiri tretmana u razmacima od deset dana, koji čine jednu seriju.

Šta mogu da očekujem od biorevitalizacije kože?

Biorevitalizacijom se poboljšava kvalitet i tekstura kože, vraća joj se elastičnost, blistavost i mladački izgled. Osim toga, koža je hidrirana i dešavaju se regenerativni procesi koji usporavaju starenje kože čineći je zdravom i lepom. Smanjuje se hiperpigmentacija, nestaju fine bore i popravljaju se fotooštećenja. Rezultat je zdrava i lepa koža.

Kako se vrši biorevitalizacija kože?

Tehnika aplikacije koja se primenjuje pri biorevitalizaciji je injekciona, odnosno unosi se intradermalno. Tokom tretmana, koriste se minijaturne igle, kojima se biorevitalizaciona mikstura nanosi na regiju koja se tretira. Posle tretmana, na kožu se nanose umirujuća maska i antibakterijski gel. Trajanje jednog tretmana zavisi od regije koja se tretira. U proseku, traje od 15 minuta do pola sata, uključujući pripremu za tretman.

Da li je biorevitalizacija lica bolna?

Biorevitalizacija lica je krajnje bezbolna metoda, prilagođena pacijentu. Na samom početku tretmana, nanosi se anestetik, tako da ubode iglica nećete osetiti po njegovom dejstvu.

Koji je period oporavka posle biorevitalizacije?

Period oporavka posle biorevitalizacije ne postoji, jer nije potreban. Kod nekih pacijenata može doći do pojave blagog crvenila, dok kog drugih protekne bez ikakve reakcije. Ozbiljnijih nuspojava posle tretmana biorevitalizacije nema. Šminkanje i pojačana fizička aktivnost koja dovodi do znojenja se ne preporučuju najmanje 12 sati nakon obavljanja procedure. Nakon ovog perioda, treba nastaviti sa uobičajenom negom kože. Neposredno posle tretmana ne bi trebalo da dodirujete lice ili ga masirate. 

Kako da se pripremim za biorevitalizaciju?

Najmanje 12h pre medicinske intervencije pacijent ne treba da pije lekove koji produžavaju vreme krvarenja, kao i da ne konzumira alkoholna pića. Tretman biorevitalizacije lica se radi na čistoj koži. Stoga, preporučuje se da prethodno uradite hemijski piling ili dubinski tretman čišćenja lica. 

Za koje tipove kože je pogodna biorevitalizacija lica?

Biorevitalizacija lica je pogodna za sve tipove kože, bez obzira na njenu osetljivost. Posebno se preporučuje za suvu i tanku kožu, kožu sklonu borama, kao i u slučajevima fotooštećenja kože. Namenjena je i dehidriranoj koži, koži koja je prekomerno bila izložena sunčevim zracima, odnosno visokim temperaturama, kao i koži izloženoj niskim temperaturama i hladnoći. Veoma je delotvorna pri pojavi prvih zrakova starenja.

Da li je biorevitalizacija lica za mene?

Biorevitalizacija je savremena neinvanzivna procedura namenjena svima koji žele da vrate mladost i jedrost svojoj koži, pa se preporučuje kako ženama tako i muškarcima. Najnovija generacija koktela koji se injektuju osvežava kožu koja deluje umorno, opušteno i bez sjaja. No, ipak postoje određena zdravstvena stanja i slučajevi u kojima se biorevitalizacija ne vrši. Na primer, tu spadaju herpes, akutni zdravstveni problemi praćeni temperaturom, onkološki pacijenti, kao i pacijenti sa autoimunim oboljenjima. Tretman biorevitalizacije lica se, takođe, ne vrši na trudnicama i dojiljama. 

Pre samog tretmana, zakažite besplatne konsultacije u našoj poliklinici i dobićete sve informacije o potencijalnim kontraindikacijama.  

Koja je cena biorevitalizacije?

Cene tretmana biorevitalizacije kreću se od 120 evra u dinarskoj protivvrednosti pa naviše u zavisnosti od površine regije, stanja kože i drugih faktora. Pre prvog tretmana, zakazuju se besplatne konsultacije, pri čemu vam lekar specijalista određuje tretman i informiše vas o preciznoj ceni. Diva Laser Centar I i Diva Medical misle o svojim klijentima. Za više tretmana, možete dobiti zbirni popust. Više o cenama biorevitalizacije lica, saznajte u našem cenovniku.

Koji još anti aging tretmani postoje u ponudi Diva Laser Centra I i Diva Medical ?

Osim biorevitalizacije nudimo još i procedure kao što su:

Mnoge od ovih metoda mogu se kombinovati, a upravo tada i daju najbolje rezultate. Preporuku za odabir procedure koja najbolje odgovara vašem stanju kože, starosti, tipu kože, regiji koja se tretira i sl. dobićete na konsultacijama od naših specijalista koje odlikuje bogato iskustvo na polju dermatologije i višedecenijskog obavljanja anti aging procedura.

biorevitalizacija

Šta još mogu da učinim za svoju kožu i sprečim prevremeno starenje kože?

Pre svega, neophodna je dnevna rutina odnosno nega kojom ćete svakodnevno čistiti, tonirati, zaštititi i nahraniti svoju kožu. Potrebno je izbegavati grube hemijske supstance u kozmetičkim preparatima. Pred spavanje obavezno uklanjajte šminku i nečistoće sa lica, a ne zaboravite da očistite i vrat i dekolte, te da ih negujete hidratantnim sredstvima. Redovno obavljajte piling kože kako biste odstranili sloj mrtvih ćelija – koža će se nakon toga brže obnavljati i bolje apsorbovati preparate za negu.

Pokušajte da izbegnete pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama. Cigarete utiču na oksiditivni stres, pa je uzdržavanje od pušenja najbolja prevencija prevremenog starenja kože. Uz to, kad smo već spomenuli oksiditivni stres, njegov uzročnik je i aerozagađenje. Kreme i drugi preparati sa odgovarajućim SPF (zaštitnim faktorom) pomoći će da se proces starenja kože uspori i delovati protiv UVA i UVB s obzirom da su formulisane tako da sprečavaju fotostarenje i pruže zaštitu od urbanog zagađenja vazduha i slobodnih radikala. 

Unesite pozitivnu promenu u svoju ishranu – pokušajte da se hranite zdravije. U svoj jelovnik uvrstite više voća i povrća, a uz to obavezno vodite računa da unosite dovoljno vode u organizam. Na taj način ćete prirodnim putem, kroz unos hranljivih materija koje sadrže antioksidanse neutralisati slobodne radikale koji su neprijatelji naše kože.

Kako mogu da zakažem konsultacije u Diva Laser Centru I ili Diva Medical ordinaciji ?

U specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji Diva Laser Centar I na Novom Beogradu ili Diva Medical na Slaviji, možete zakazati pregled, kao i izvršiti biorevitalizaciju svakog radnog dana u okviru radnog vremena. Besplatne konsultacije u našim specijalističkim dermatološkim ordinacijama Diva Novi Beograd ili Diva Slavija možete zakazati svakog radnog dana u toku radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3 i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected].

Posetite Diva Laser Centar I ili Diva Medical i priuštite svojoj koži najlepši ugođaj. Tu smo za Vas!

Autor:
Dr medicine Anja Zmbov, Specijalizant dermatovenerologije

 

 

 

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692