Ishrana i koža

Diva Laser Centar Vas kao i svake nedelje iznenadi nečim novim, a danas ćemo ponovo staviti akcenat na povezanost ishrane i kože! Naš današnji izbor je tuna, kao i druge ribe bogate omega3 masnim kiselinama – losos i sardine.

Šta su omega3 masne kiseline?

To su esencijalne nezasićene masne kiseline. Esencijalne znači da su to molekuli koje moramo unositi putem hrane odnosno ne mogu se sintetisati u ljudskom telu, a od vitalne su važnosti za normalan metabolizam.

Koja je njihova povezanost sa našom kožom?

Dokazano je da EPA (eikozapentaenoinska kiselina) – jedna od omega3 masnih kiselina koja se nalazi u tuni povoljno utiče na kolagen – protein koji je za kožu od ključnog značaja čineći našu kožu blistavijom i podmađenom. Takođe postoje dokazi da EPA u kombinaciji sa DHA (dokozaheksaenoinska kiselina) pomaže u prevenciji raka kože tako što smanjuje inflamatorne agense u koži koji mogu pokrenuti tumorski proces. Trudite se da jedete tunu, losos ili sardine 2 puta nedeljno.Za Vas koji ne volite ribu dobra vest je da se omega3 masne kiseline nalaze još i u orasima, maslinovom ulju, spanaću, kelju i zelenom lisnatom povrću!

Recept: Salata sa tunjevinom
Potrebna vam je:
jedna glavica zelene salate
Jedna konzerva tunjevine
2 jaja
6 maslina
50g feta sira
Operite zelunu salatu, dodajte tunjevinu, masline i jaja koje ste prethodno skuvali.Ukrasite sa kockicama fete.
Prijatno!

Vaš Diva Laser Centar

Ishrana i koža: slika zelene salate sa tunjevinom, jer je zdrava ishrana bitna za negovanu kozu.