Fibromi i Virusne Bradavice

Kao i svake godine posle hladne i sumorne zime dolazi proleće pa leto, što uslovljava promenu garderobe. Tople i zatvorene stvari bivaju zamenjene bluzama, majicama i kupaćim kostimima. Naša koža je izložena suncu i pogledima. Sa svakom sledećom godinom života na našoj koži se javljaju promene koje tokom vremena rastu, čiji se broj povećava. Najčešće postoji nasleđena sklonost ka javljanju mekih fibroma, seboroičnih bradavica kao i nekih tumora kože.

U našoj praksi često se srećemo sa fibromima koji spadaju u bezazlene, benigne izrasline koje se javljaju češće u zreloj životnoj dobi, ali i kod mladih osoba. Meki fibromi su mekane konzistencije, peteljkom pričvršćeni za kožu i veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Njihova boja je ista kao i boja okolne kože, ali mogu biti i tamno smeđe do crne boje. Predilekciona mesta na kojima se fibromi javljaju jesu: predeo vrata, pazušne jame, prepone, pregibne površine ispod dojke. Mogu se javiti i na bilo kom drugom delu tela. Pacijenti ih često mešaju sa dermalnim mladežima koji su takođe mekani i pigmentovani, ali dermoskopskim pregledom jasno se vidi razlika između fibroma i mladeža.

Sa godinama fibromi postaju brojniji, tako da je preporučljivo uklanjati ih blagovremeno i redovno. Nije retka pojava da se i među mekim fibromima nađu i obične virusne bradavice koje se lako šire, te se i one moraju uklanjati.

Preporučena metoda uklanjanja fibroma i virusnih bradavica

Najelegantnija metoda kojom se uklanjaju fibromi i virusne bradavice je radiotalasna hirurgija.

Postupak je vrlo jednostavan. Prvi korak je dermoskopski pregled promene koji vrši lekar specijalista dermatovenerolog. Nakon dijagnostike aplikuje se lokalni anestetik u vidu kreme, koji pod okluzijom stoji minimalno 30 minuta. U nekim slučajevima, kada se skidaju veći fibromi, pored anestezije u vidu kreme injektuje se anestetik na mestu gde se nalazi promena i intervencija je potpuno bezbolna. Sam proces u kome se fibromi i virusne bradavice skidaju radiotalasima je kratkotrajan, vrlo komforan i ne ostavlja ožiljke. Za trajno eliminisanje navedenih promena dovoljno je uraditi jednu intervenciju.

Posle intervencije pacijentu se sugeriše korišćenje antibiotskog praška par dana dok se ne formira čvrsta krastica. Kada krastica otpadne, koža je potpuno intaktna i potrebno ju je štititi od UV zračenja.