Shock Wave terapija u tretiranju celulita

Shock wave terapija se koristi kao jedna od metoda u tretiranju celulita. U tom kontekstu, terapija se obično naziva RWT. Ona se sastoji od primene nefokusiranih akustičnih talasa na području zahvaćenom celulitom, kako bi se smanjio vidljivi izgled “narandžine kore” i poboljšala cirkulacija u toj regiji.

Shockwave terapija, poznata kao RWT power tehnologija, jedan je od najpopularnijih tretmana za uklanjanje celulita. Ova terapija koristi svojstva udarnih talasa kako bi se borila protiv znakova celulita i opuštene kože s naslagama, pružajući klijentu prijatan osećaj masaže. Terapija akustičnim talasima (AWT), s druge strane, koristi kinetičku energiju koja se pretvara u akustični talas velikog pritiska kako bi tretirala dva najveća uzroka celulita. Akustični talasi mogu proizvesti mehaničku stimulaciju koja se pretvara u hemijsku aktivnost, što povećava propustljivost ćelijske membrane i poboljšava protok krvi u svim nivoima tkiva. Ovi talasi deluju na fibrozu vezivnog tkiva koje okružuje masne naslage i na probijanje masnoće u donje slojeve kože. AWT terapija koristi sposobnost organizma za regeneraciju kako bi se učvrstilo tkivo i započeo proces potrošnje masnih zaliha.

Kada celulit dostigne napredni (patološki) nivo, limfni vaskularni sistem ne može vratiti dovoljnu količinu molekula proteina i kataboličkih proizvoda iz intersticijskog prostora u venski sistem, što dovodi do fibroziteta i promene svojstava tkiva. Ovo uzrokuje naboranu i neelastičnu kožu, poznatu kao efekat “pomorandžine” kore.

Kakvi se rezultati postižu tretmanom?

Smanjenje obima
Butine se zatežu u obimu nakon serije tretmana
Klijenti potvrđuju da su im čvršće noge nakon tretmana
Koža je izglađena

Kako se izvodi Shock Wave terapija?

Shock wave tretman se izvodi snažnim vibracijama koje deluju na tkivo i dovode do opuštanja stvrdnutih vezivnih pregrada, čime se oslobađaju zarobljene masti, voda i toksini. Akustični talasi povećavaju protok krvi kroz tretirano područje i stvaraju nove lance kolagena koji grade novo i kvalitetno elastično vezivno tkivo. Poboljšava se cirkulacija i stimuliše se proizvodnja kolagena, što dovodi do povećanja elastičnosti kože i dugoročnog poboljšanja teksture kože. Nakon tretmana, koža postaje čvršća, više glatka i zategnutija, a u većini slučajeva povećanje elastičnosti traje do tri meseca.

Da li je terapija bolna?

Shock wave ne spada u bolne terapije. Tokom tretmana, klijent može osetiti neke senzacije kao što su peckanje, trnjenje ili lagani pritisak u tretiranom području. Međutim, intenzitet tih senzacija obično varira od osobe do osobe.

Koje su prednosti Shock Wave terapije?

Shockwave tretman se sa razlogom smatra najboljim tretmanom za telo zbog različitih efekata i rezultata koje donosi. Ovaj tretman je efikasan u razgradnji celulita, smanjenju obima i oblikovanju figure. Pomaže u eliminisanju limfnog zastoja, što je čest problem kod mnogih ljudi. Takođe, ovaj tretman zateže kožu, čime se postiže podmlađivanje kože i bolji tonus, a učvršćuje i vezivno tkivo i mišiće. Osim toga, poboljšava se mikrocirkulacija, što doprinosi zdravlju kože. Nakon tretmana, koža izgleda preoblikovano i podmlađeno, a telo zategnutije i čvršće.

Za šta se koristi Shock wave terapija? Koje su indikacije u estetskoj medicini?

Tretman celulita i tretman strija
Smanjenje obima
Limfna drenaža
Učvršćivanje i zatezanje kože i mišića
Wellness masaža

Za šta se koriste fokusirani, a za šta nefokusirani talasi?

Fokusirani talasi se koriste u terapiji zvanoj ESWT – Extracorporeal shock wave therapy, koja se koncentriše na određeno područje tela kako bi se razgradile masne naslage. Nefokusirani talasi se koriste u terapiji zvanoj AWT – acoustic wave therapy, koja se upotrebljava za opštu stimulaciju tkiva i poboljšanje cirkulacije, što može smanjiti vidljivost celulita. Obe terapije su efikasne u lečenju celulita.Shock wave terapija je neinvazivna terapijska tehnika koja koristi akustične talase visoke energije kako bi se, između ostalog, lečili razni ortopedski i neuromuskularni probleme. U medicinske svrhe koriste se dve vrste talasa – fokusirani i nefokusirani. Sportska medicina posebno je prepoznala blagotvorno dejstvo tzv. udarnih talasa.

Fokusirani talasi koriste se i za lečenje ozbiljnih ortopedskih problema poput kalcifikacija tetiva, hroničnih upalnih procesa i oštećenja hrskavice. Ovi talasi su visokoenergetski, a primenjuju se na specifičnom području kako bi se stimulisalo ozdravljenje i regeneracija tkiva.

Indikacije za Shockwave terapiju

Shockwave terapija se uglavnom koristi u lečenju različitih stanja mišićno-koštanog sistema. To uključuje:

 • Tendinopatije gornjih i donjih ekstremiteta
 • Trohanterični bolni sindrom (bol u području kuka)
 • Bol s unutrašnje strane potkolenice
 • Tendinopatija kolena
 • Plantarna fasciopatija
 • Adhezivni kapsulitis
 • Nezarastanje frakture dugih kostiju
 • Avaskularna nekroza
 • Osteoartritis kolena

Nefokusirani talasi koriste se za lečenje manjih ortopedskih problema, kao što su bol u mišićima i tetivama, kao i za poboljšanje cirkulacije i opuštanje mišića. Ovi talasi su niže energije i primenjuju se na širem području.

Shock wave terapija obično se izvodi u seriji od nekoliko tretmana, u zavisnosti od vrste i ozbiljnosti problema.

Često postavljana pitanja

Da li se shock wave terapija preporučuje za lečenje celulita i gojaznosti?

Shock wave tretman ima izuzetne efekte u „razbijanju” celulita i zatezanju kože. Idealno ga je kombinovati sa kriolipolizom kada se posle svega nekoliko tretmana dobijaju fantastični rezultati.

Da li postoji period oporavka posle shock wave terapije?

Nakon Shock wave terapije, kao i posle kriolipolize nije potreban period oporavka. Pacijenti se mogu neposredno posle tretmana vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Ostale indikacije za terapiju shock wave talasima

U klinikama širom sveta, aparati koji koriste terapiju akustičnim talasima jedna su od najpopularnijih fizikalnih procedura za smanjenje bola kod različitih stanja, jer mogu da spreče potrebu za hirurškim zahvatima nakon samo nekoliko tretmana. Akustični talasi su posebno efikasni u smanjenju bola kod stanja kao što su kalcifikacija mekih tkiva, bol u ramenu, teniski lakat, skakačko koleno, petni trn, kao i kalcifikacija ahilove tetive.

Radijalni shock wave talasi oslobađaju niz supstanci koje izazivaju određenu inhibiciju bola i stimulativne reakcije u telu. Ovo rezultira smanjenjem bola, uvećanjem krvnih sudova, poboljšanjem cirkulacije i zalečenjem tkiva.
U cilju oslobađanja od bola radijalnom shockwave terapijom mogu se tretirati:

Mišićne triger tačke – to su čvorići ili kuglice u mišićima koje izazivaju bol i napetost. Obično nastaju usled hroničnog preopterećenja mišića, posle povrede, mišićnog disbalansa i loše posture.
Kalcifikati u ramenu (kalcificirajući tendinitis) – kalcifikati se talože u tetivama ramenog zgloba. Taloženje je posledica degenerativnih promena na tetivama i ligamentima koje nastaju vremenom zbog starenja i opterećivanja tetiva.
Radijalni i ulnarni epikondilitis lakta– upala tetiva lakta usled ponavljanja iste aktivnosti
Plantarni fascitis – zapaljenje plantarne (tabanske) fascije, kada se često javlja bol u stopalu.
Lumbago (bol u donjem delu leđa) – često nastaje zbog lošeg držanja.
Trohanterični burzitis (bolan kuk) – nastaje zbog upale ili usled određenih aktivnosti ili pada.
Ahilodinia (povreda i bolovi mišića i tetiva stopala)

Postoje li rizične grupe ljudi kojima se ne preporučuje ovaj tretman?

Shockwave terapija nije preporučljiva za sledeće grupe ljudi:

Trudnicama i dojiljama
Osobama koje imaju probleme sa venama, uključujući tromboflebitis i one koji koriste antikoagulantnu terapiju
Osobama koje boluju od osteoporoze
Hemofiličarima, jer ovaj tretman može povećati rizik od krvarenja
Osobama sa kožnim oboljenjima, jer vibracije mogu izazvati iritaciju i oštećenje kože
Osobama sa epilepsijom i drugim neurološkim smetnjama
Osobama koje imaju metalne implante ili pejsmejkere, jer akustični talasi mogu izazvati oštećenja ili interferirati sa radom ovih uređaja
Osobama koje boluju od malignih oboljenja, jer shockwave terapija može imati negativan uticaj na zdravlje u ovom slučaju.

Više o celulitu

Celulit se može podeliti u dva osnovna tipa. Prvi tip se može videti samo kada se primeni pritisak na kožu i obično se javlja kod većine žena. Drugi tip celulita je vidljiv golim okom, bez obzira na položaj tela i često se upoređuje sa izgledom pomorandžine kore.

Celulit može biti posledica različitih faktora, ne samo gojaznosti. Osobe sa genetskom predispozicijom, starije osobe, trudnice i žene nakon trudnoće često imaju celulit. Međutim, važno je napomenuti da celulit ne predstavlja zdravstveni problem niti opasnost po zdravlje pacijenta, već samo estetski problem.

Celulit se može pojaviti na različitim delovima tela, kao što su butine, listovi, sedalni region, stomak i donji deo leđa. Proces nastanka celulita je individualan i može se odvijati u četiri osnovne faze. Prva faza je karakteristična po nakupljanju masti i vode u masnim ćelijama potkožnog tkiva, ali celulit nije vidljiv golim okom. Druga faza je označena pritiskom uvećanih masnih ćelija na krvne i limfne sudove, što dovodi do nakupljanja toksičnih materija, a celulit se primećuje prilikom pritiska na kožu. U trećoj fazi dolazi do zadebljanja kolagenih vlakana oko masnog tkiva, što je vidljivo u ležećem položaju ili pod pritiskom. U četvrtoj fazi, celulit je vidljiv golim okom u formi čvrstih čvorića i može biti bolan, a ponekad se može javiti i upala potkožnog masnog i vezivnog tkiva.
Kako nastaje celulit?
Celulit je stanje u kojem se masno tkivo ispod kože zadebljalo i stvorilo neravnine i udubljenja na površini kože. Ovo stanje obično se javlja na bedrima, zadnjici i stomaku, a u nekim slučajevima i na rukama.

Postoji nekoliko faktora koji doprinose nastanku celulita, uključujući genetiku, ishranu, nivo fizičke aktivnosti, hormonske promene i stres. Kod žena, celulit je češći zbog strukture kože i potkožnog tkiva, koje omogućuje da masno tkivo lako prodire kroz vezivno tkivo i stvara neravnine.

Celulit se manifestuje u vidu neravnina i udubljenja na površini kože, koje se nazivaju “pomorandžina kora”. Ovo stanje može biti i bolno na dodir, a koža može biti natečena i osetljiva.

Kako sprečiti pojavu celulita?

Iako se celulit ne može u potpunosti sprečiti, postoje neki koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od njegove pojave:

Hidratacija: Pijte dovoljno vode kako biste održali hidrataciju kože. To pomaže u održavanju elastičnosti kože i smanjenju pojave celulita.

Ishrana: Hrana bogata antioksidansima i vitaminima može pomoći u sprečavanju pojave celulita. Izbegavajte rafinisane ugljene hidrate i šećer, a u ishranu uključite što više svežeg voća i povrća, integralnih žitarica, proteina i zdravih masti.

Vežbanje: Vežbanje može pomoći u smanjenju masnih naslaga i povećanju tonusa mišića. Aerobne vežbe, kao što su trčanje, vožnja bicikla i plivanje, mogu pomoći u sagorevanju masnoća, dok vežbe snage, poput dizanja tegova, mogu pomoći u izgradnji mišića.

Smanjite stres: Stres može uticati na ravnotežu hormona u telu, što može dovesti do pojave celulita. Pronađite načine da smanjite stres, kao što su meditacija, joga ili opuštajuće aktivnosti poput masaže.

Održavanje zdrave težine: Održavanje zdrave telesne mase može pomoći u smanjenju pojave celulita. Višak kilograma može povećati pritisak na kožu i potkožno tkivo, što može dovesti do pojave celulita.

shockwave

Koje su ostale metode koje treba kombinovati sa shock wave terapijom radi boljeg efekta?

Borba protiv celulita uključuje kombinaciju zdrave ishrane, fizičke aktivnosti i korišćenja tretmana za uklanjanje celulita. Dobra ishrana koja se sastoji od izbalansirane ishrane i većeg unosa vode u organizam pomaže u održavanju zdrave težine i smanjenju celulita. Fizička aktivnost takođe može biti od pomoći, a najbolje je kombinovati aerobne vežbe i vežbe snage.

Kada su u pitanju tretmani za uklanjanje celulita, mogu se koristiti različite metode kao što su masaže, aparati koji koriste akustične talase, laserske terapije (Alma Accent, laserska lipoliza), kriolipoliza, ultrazvučna lipoliza, mezoterapija, kavitacija, maderoterapija, vakuum terapija i drugi tretmani.

Koja je cena Shock wave terapije?

Shock wave terapija u Laser centru Diva košta 90 evra po tretmanu u dinarskoj protvvrednosti. Treba naglasiti i da se tačna cena usluge određuje nakon savetovanja (konsultacije su besplatne). Ukoliko je potrebno uraditi više tretmana odjednom, omogućićemo vam specijalne popuste. Za više detalja oko cena tretmana lečenja celulita i preoblikovanja tela, pogledajte naš cenovnik.

Koliko tretmana je potrebno da bi se postigao pun efekat ?

U zavisnosti od indikacije i problema, radi se između 5 i 9 tretmana. Tretmani se mogu raditi više puta nedeljno u cilju što bržeg izlečenja. Ukoliko nije postignut pun efekat i pacijent oseća i dalje neke tegobe pravi se pauza od 6 nedelja nakon kojih se ciklus Shock wave terapije može ponoviti.

Kako da zakažem tretman Shock Wave (tretman udarnim talasima)?

U Laser Centru Diva možete zakazati besplatnu konsultaciju sa našim lekarima za sve laserske i estetske procedure. Na konsultaciji ćete dobiti preciznu informaciju o efektima koje možete očekivati, kao i preporuke za eventualnu kombinaciju procedura za maksimalne rezultate. Naši lekari su na raspolaganju svakog radnog dana u okviru radnog vremena u našim ordinacijama Diva Novi Beograd ili Diva Slavija. Za zakazivanje termina, možete nas kontaktirati pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3 i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na [email protected]

Autor:
Dr medicine Anja Zmbov
Specijalizant dermatovenerologije

 

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692