Šta je laserska epilacija?

Laserska epilacija predstavlja trajnu, komfornu i učinkovitu metodu uklanjanja neželjenih dlačica sa različitih regija lica i tela. Ova estetska procedura je odobrena još 1997. godine od strane FDA (Uprava za hranu i lekove) kao tretman trajnog uklanjanja dlaka, a u Diva Laser Centru dostupna je već 17 godina. 

Još jedna stvar koju treba imati na umu jeste da ova popularna estetska procedura nije rezervisana samo za žensku populaciju. Trend glatke kože bez neželjenih dlačica popularan je kako kod žena tako i kod muškaraca. Osim postizanja željenog estetskog efekta, cilj epilacije kod jačeg pola jeste rešavanje problema pojave uraslih dlaka koje za posledicu imaju stvaranje upalnih procesa i pojavu ožiljaka. 

Fototermoliza

Laserska epilacija funkcioniše na principu fototermolitičkog procesa – revolucionarnog procesa pomoću kojeg se neželjene dlačice uklanjaju na precizan, kontrolisan i po okolna tkiva bezbedan način. 

Laserska svetlost širokog spektra najpre dolazi u dodir sa površinom kože. Zahvaljujući procesu selektivne fototermolize, laserski zrak je usmeren isključivo na pigment melanin – supstancu koja se nalazi unutar folikula dlake i koja joj daje prebojenost. To znači da svetlost prolazi kroz površinu kože i stiže do tačno određene dubine na kojoj se nalazi folikul. Fotoni laserskog snopa u fototermolitičkom procesu bivaju apsorbovani od strane ćelija koje sadrže primarni pigment naše kože i kose – melanin. Apsorpcijom svetlosti od strane melanina oslobađa se toplota koja destruktivno deluje na bazalne stem ćelije folikula koje su odgovorne za rast dlake. Upravo se u ovome i ogleda glavna prednost laserskog uklanjanja dlaka – fototermoliza je usmerena isključivo na oštećenje i uništenje same dlake, dok okolne strukture tkiva i kože ostaju netaknute. 

Prednosti dermatoloških lasera 

Za razliku od IPL aparata koji imaju širok spektar talasne dužine (najčešće od 500-1000 nm) i samim tim ne mogu trajno da unište koren dlake, u ordinaciji Diva Laser Centra koriste se isključivo medicinski, dermatološki laseri određene talasne dužine (800 nm). Zbog niske svetlosne energije koju proizvode, IPL aparati dovode do usporavanja rasta dlačica, ali ne i do njihovog potpunog uklanjanja. Iako se na prvi pogled čini da su dlačice nestale i da je tretman bio uspešan, nakon nekog vremena je primetno njihovo vraćanje.

S druge strane, dermatološki laser emituje visoku svetlosnu energiju koja omogućava destrukciju folikula dlake i njeno potpuno uništenje. Upravo zbog toga, laserska epilacija dermatološkim laserom je efikasan tretman koji daje dugoročne rezultate. 

Broj tretmana potreban za efikasno uklanjanje dlačica

Folikuli u anagenoj fazi (faza rasta) dlake su najbolja meta za dejstvo laserskog snopa svetlosti. U anagenoj fazi nalazi se 70-90 % ukupnog broja dlaka na licu i telu, što govori o velikoj efikasnosti laserskog uklanjanja dlaka

Tretmani se ponavljaju u određenim vremenskim razmacima u zavisnosti od regije. Razlog za ponavljanje tretmana su upravo one dlačice koje tokom prethodnog tretmana nisu bile u fazi rasta i koje će biti obuhvaćene ponovljenim tretmanom. Na ovaj način se obezbeđuje maksimalna učinkovitost i efikasnost tretmana. 

Preporučen broj tretmana za osobu svetle puti i tamnijih dlaka je 4 do 5 tretmana, u regularnim intervalima. Za regiju lica prave se razmaci od 4 do 6 nedelja, a za regiju tela od 6 do 8 nedelja. Tretmani epilacije laserom se rade u periodima kada nema sunčeve svetlosti (jesen-zima) zbog potencijalnog nastanka fleka. Ukoliko se pacijent ne izlaže direktnoj sunčevoj svetlosti u dužim vremenskim intervalima (sunčanje), može raditi lasersku epilaciju nezavisno od godišnjeg doba, uz obaveznu upotrebu visokog zaštitnog faktora +50. 

Zašto odabrati Diva Laser Centar?

Kao jedan od vodećih stručnjaka u oblasti estetske medicine, kao i apsolutni lider u Srbiji i regionu kada je reč o laserskoj epilaciji, Diva Laser Centar poznat je po kvalitetu svojih usluga. U prilog tome govore i iskustva desetine hiljada zadovoljnih korisnika koji su prošli kroz našu ordinaciju. 

Diva Laser Centar već 30 godina prati inovacije na polju laserske medicine i estetike. Naši stručnjaci se konstantno edukuju i usavršavaju, a naša ordinacija poseduje najmodernije medicinske lasere za trajnu epilaciju koji se primenjuju u najistaknutijim estetskim centrima širom sveta.

Naša dva diodna  lasera, Lumenis firme, važe za bezbedne, pouzdane, dermatološki ispitane, visoko efikasne medicinske lasere najnovije generacije koji ostavljaju vašu kožu nežnom i glatkom. Laserska epilacija na ovim laserima je trajna, bez ikakvih neželjenih efekata, a bezbedno se mogu tretirati svi tipovi kože. Takođe, ovi laseri su napravljeni tako da tokom procedure uklanjanje dlaka istovremeno hlade tretirani deo kože, čime je izbegnuta mogućnost termičkog oštećenja. Ovako se dodatno povećava komfornost i prijatnost tretmana, a subjektivni osećaj bola se značajno smanjuje. Takođe, naši laseri štede vreme pacijentima – za velike regije vreme trajanja tretmana je oko 2 sata.

Besplatna konsultacija sa lekarom specijalizovanim za lasersku epilaciju predstavlja esencijalni deo protokola u Diva Laser Centru i obavezan je korak pre početka tretmana. U toku konsultacije stručno lice vrši procenu individualnih karakteristika pacijenta, kao što su kvalitativne osobine dlake i specifične karakteristike kože. U zavisnosti od ovih faktora, naši lekari specijalisti predlažu jedinstveni režim prilagođen svakom pacijentu ponaosob. 

Takođe, pregledom se može utvrditi i da pacijent nije odgovarajući kandidat za epilaciju laserom. Koža ne sme biti osunčana, kao ni tretirana preparatima retinola, jer bi u suprotnom moglo doći do stvaranja komplikacija nakon tretmana laserom. Kontraindikacije su i trudnoća, autoimune bolesti, maligniteti, epilepsija i pojedini lekovi (najčešće neki od antibiotika).

Koje su najpopularnije regije za lasersku epilaciju?

Lasersku epilaciju je moguće sprovesti na različitim regijama i kod žena i kod muškaraca, a kao rezultat dobija se koža oslobođena dlačica, glatka i nežna na dodir. 

Neželjene dlačice je moguće ukloniti sa svih regija lica, uključujući nausnice, obraze, bradu i zulufe – regije naročito popularne kod pripadnica lepšeg pola. Takođe, laser se pokazao kao popularan izbor kod žena koje žele da trajno uklone dlake na rukama, nogama, pazušnoj i preponskoj regiji. 

Što se tiče muškaraca, najpopularnije regije za lasersku epilaciju su jagodična regija (visoko pozicionirana brada), grudi, stomak, pazuh, vrat i leđa. 

Koje su indikacije za lasersku epilaciju?

Najčešće indikacije za lasersku epilaciju uključuju: 

 • Neželjenu i povećanu maljavost na bilo kojoj regiji lica i tela koja predstavlja estetsku smetnju pacijentu;
 • Problem uraslih dlačica, čime se može prevenirati dalje urastanje i pojava ožiljaka i postinflamatornih tamnih pigmentacija na tim mestima;
 • Česte upalne procese u folikulu dlake;
 • Pojavu pojačanog znojenja usled preterane maljavosti.

Napomena – pre laserskog tretmana treba utvrditi da li postoji primarni uzrok nastanka neželjene maljavosti i rešavati ga paralelno sa laserskim uklanjanjem dlaka da bi se maljavost trajno uklonila.

Ovaj tretman se ne preporučuje:

 • Osobama koje imaju problema sa aktivnim upalnim procesima kože na regiji planiranoj za lasersku epilaciju;
 • Osobama koje imaju izuzetno osunčanu kožu;
 • Osobama koje imaju sede dlake (bez pigmenta) na koje laser ne može delovati;
 • Trudnicama;
 • Pacijentima koji pate od epilepsije;
 • Pacijentima koji boluju od malignih oboljenja;
 • Pacijentima koji imaju autoimune bolesti vezivnog tkiva.

Koje su prednosti epilacije laserom?

Prednosti laserske epilacije u odnosu na druge metode uklanjanja neželjenih dlačica su bezbrojne. Pre svega, epilacija laserom je u potpunosti bezbedna procedura kojom se postižu trajni rezultatiSvetlost koju emituje laser ne oštećuje kožu ni okolna tkiva, već deluje isključivo na folikul dlake, trajno ga uništavajući. Nema ponovnog izrastanja dlaka – jednom uništen folikul ostaje uništen. Dlake su proređene već posle prvog tretmana (30%) i značajno oslabljene. 

Laser omogućava bezbedno i efikasno tretiranje svih tipova kože, kao i svih regija lica i tela. Nema rizika od urastanja dlaka i oštećenja tretiranog područja. Kako ne dolazi do erozije kože, nema ni pojave hiperpigmentacija i infekcija, koje su čest pratilac drugih metoda uklanjanja dlaka. 

Tokom tretmana se oseća samo minimalna neprijatnost i nema nikakvih neželjenih efekata

Posle laserske epilacije koža izgleda glatko, mekano i svilenkasto, a već nakon prvog tretmana nestaju urasle dlake i ostale rezidualne promene.

Najčešća pitanja 

Kako izgleda tretman laserske epilacije?

Pre same procedure, dlačice na tretiranoj regiji se briju uz pomoć brijača kako bi njihova dužina bila odgovarajuća za epilaciju laserom. Većina pacijenata u toku tretmana oseća samo minimalnu nelagodnost u vidu blagog peckanja. U Diva Laser Centru omogućavamo kontaktno hlađenje za vreme trajanja procedure, kako bi tretman bio maksimalno komforan.

Trajanje laserske epilacije zavisi od veličine regije koja se tretira, a varira u rasponu od 30 minuta do 2 sata. Nakon završetka tretmana možete se vratiti svojim uobičajnim obavezama, bez bilo kakvog perioda oporavka.

Kako laser uništava dlake?

Laserska epilacija je pre svega medicinska procedura koja koristi laser određene talasne dužine za uklanjanje neželjenih dlačica. Tokom laserskog uklanjanja dlačica, laserski snop prolazi kroz intaktnu kožu do folikula dlake, gde ga apsorbuje pigment melanin. Toplotni efekat lasera oštećuje folikul dlake i onesposobljava ga za dalji rast. Radi postizanja najboljih rezultata, najčešće je proceduru potrebno ponoviti od 3 do 5 puta u regularnim intervalima.

Koji je preporučeni broj tretmana?

Na osnovu brojnih kliničkih istraživanja za postizanje željenog rezultata potrebno je uraditi oko 3 do 5 tretmana u redovnim intervalima od 4-6 nedelja za većinu regija. Broj tretmana zavisi od regije, kvaliteta dlake, starosne dobi i hormonskog statusa. Prilikom određivanja broja tretmana bitno je pacijenta obavestiti da laserski snop najbolje deluje na folikule u aktivnoj fazi rasta dlake. 

Ciklus dlake ima tri faze: aktivna, faza mirovanja i faza ispadanja dlake. Ove faze se međusobno smenjuju. U skladu sa smenama navedenih fizioloških ciklusa dlake, karakterističnih za svaku regiju tela pojedinačno, planiraju se vremenski razmaci između tretmana i broj istih. Preporučeni broj tretmana je 4-5, računajući da prilikom svakog tretmana bude uništeno 30% folikula na površini na kojoj se radi trajna epilacija.

Vremenski razmaci između laserskih tretmana uklanjanja dlačica na licu su od 4 do 6 nedelja, a za telo vremenski razmak treba da bude od 6 do 8 nedelja.

Kakav efekat mogu da očekujem nakon epilacije laserom?

U Diva Laser Centru, više od 90% pacijenata ima trajan gubitak od preko 80% dlačica na tretiranoj regiji, što nas u pogledu efikasnosti izdvaja na tržištu i čini nas sinonimom za ovu proceduru. Efekat glatke, svilenkaste i nežne kože oslobođene od neželjenih dlačica je zagarantovan, a pacijent može odmah nakon procedure da se vrati svakodnevnim aktivnostima. 

Šta može da utiče na uspešnost laserskog uklanjanja dlaka?

Faktori koji mogu uticati na uspešnost laserske epilacije su sledeći:

 • Boja dlake – Kako je snop svetlosti usmeren na pigment melanin, što je dlaka tamnija a koža pacijenta svetlija, tretman je učinkovitiji. Treba naglasiti, međutim, da su savremeni laseri, uz odgovarajući broj i dužinu tretmana, itekako delotvorni kada je reč o uklanjanju svetlijih dlaka.  
 • Tekstura dlake – Sa porastom debljine dlake raste i učinkovitost tretmana epilacije laserom, kao i obrnuto. Tanke i slabe dlake zahtevaju veću svetlosnu energiju, kao i veći broj ponavljanja kako bi bile uspešno trajno uklonjene. 
 • Boja kože – Osobama sa svetlom bojom kože i tamnijom dlakom treba najmanji broj tretmana kako bi postigli željene rezultate, upravo zbog kontrasta u boji kože i dlake koji omogućava laseru da brže i efikasnije prodre do folikula svake pojedinačne dlake.
 • Intervali između tretmana – Za najbolje rezultate važno je držati se preporuka lekara specijaliste o ukupnom broju potrebnih tretmana, kao i dužini i rasporedu intervala između tretmana. 
 • Nepoštovanje zadatog protokola – Lekar specijalista tokom konsultacije iznosi preporuku o adekvatnom protokolu koji zavisi od individualnih karakteristika i specifičan je za svakog pacijenta. Protokol treba ispoštovati u potpunosti kako bi se dobio željeni rezultat.
 • Hormonski disbalans – Hormoni direktno utiču na ciklus i brzinu rasta dlaka. Pacijenti kod kojih je došlo do povećanja u proizvodnji hormona obično moraju da se podvrgnu većem broju tretmana kako bi se oslobodili dlaka. Regije kao što su lice, vrat, pupak ili bradavice su pod snažnim uticajem hormona koji deluju na rast dlaka i njihovu učestalost. Iako je u ovim regijama moguće vrlo uspešno redukovati pojavu dlaka, takođe je moguć i njihov ponovni rast nakon određenog vremena.
 • Ranije bolesti ili stanja – Određene bolesti i stanja kože utiču na efikasnost laserske epilacije.

Na kojim regijama može da se radi lasersko uklanjanje dlaka?

Lasersko uklanjanje dlaka može da se radi na različitim regijama lica i tela, uključujući obraze, zulufe, nausnice, bradu, vrat, ramena, ruke, leđa, grudi, stomak, prepone i noge.

Da li je laserska epilacija štetna?

Laserska epilacija je medicinska procedura trajnog uklanjanja neželjenih dlačica koje rastu na površini lica i tela. Lasersko uklanjanje dlaka je neinvazivna metoda odobrena od strane FDA  kojom se selektivno cilja pigment unutar folikula dlake. Pod uticajem ovog procesa, poznatog kao fototermolitički proces, dlaka biva uništena a okolne strukture kože ostaju intaktne. 

Samim tim, epilacija laserom je izuzetno bezbedna procedura za pacijenta koja je usmerena samo na folikul dlake. Upravo zbog svog ograničenog dejstva, ova procedura se može bezbedno primenjivati i na području pazuha i prepona jer ni na koji način ne ugrožava duboko smeštene žlezdane strukture.  

Toplota koja se oslobađa prilikom fototermolize trajno uništava strukture folikula, zajedno sa njihovim stem ćelijama, ne remeteći okolna tkiva. Zahvaljujući takvom svom dejstvu, laserska epilacija predstavlja bezbednu i pouzdanu metodu trajnog uklanjanja neželjenih dlačica sa lica i tela. 

Da li se nakon tretmana mogu javiti neželjeni efekti?

Kako se za lasersko uklanjanje dlaka upotrebljava medicinski laser, procedura je u potpunosti bezbedna i nema nikakvih neželjenih efekata.

Nakon tretmana je moguća pojava blagog crvenila ili kratkotrajnog peckanja čija jačina i izraženost zavisi od karakteristika i tipa kože svakog pacijenta. Ovi simptomi se u potpunosti povlače kroz najviše 48 sati.

Da li postoji period oporavka nakon epilacije laserom?

Dve nedelje pre i posle planirane laserske epilacije pacijentima se savetuje izbegavanje direktnog izlaganja sunčevim zracima i upotreba solarijuma. Radi bolje zaštite kože, obavezno je korišćenje kreme sa nejvećim zaštitnim fakrotom +50.   

Kako mogu da zakažem tretman laserska epilacija?

U Diva Laser Centru, tretman možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena.

Zakažite svoj termin za besplatnu konsultaciju u našoj specijalističkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3 i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected].

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692