Kako piling deluje na kožu i zašto je koristan

Vaš ten je beživotan a koža lica je izgubila  elastičnost i sjaj? Ukoliko je odgovor DA, onda je pravo vreme da uradite piling

Koža je naš najveći organ i predstavlja zaštitni omotač tela koji je u neposrednom kontaktu sa spoljašnjom sredinom. Koža štiti telo od mehaničkih povreda, ekstremnih temperatura, štetnog UV zračenja i  predstavlja prvu liniju odbrane od bakterija, virusa i drugih mikroorganizama. 

Graficki prikaz slojeva koze

Koža na površini  formira zaštitnu barijeru lučenjem sebuma sebacealnih žlezda i prima različite stimuluse iz spoljašnje sredine preko brojnih receptora – za toplo, hladno, dodir, pritisak i bol.

Zbog svega ovoga, njenom negovanju i održavanju moramo pokloniti specijalnu pažnju tj. moramo je tretirati redovno i na pravi način.

Piling kože predstavlja jedan od tretmana koji sa površinskog sloja kože – epidermisa – uklanja stare i mrtve ćelije. Zbog blagotvornog dejstva na normalan fiziološki proces unutar kože koji podrazumeva zamenu starih ćelija novim, kao i zbog potencijalnog nagomilavanja izumrlih ćelija tj. hiperkeratinizacije, piling kože čini važan deo nege i higijene kože. 

Lice koje se ljusti

Eliminacijom sloja mrtvih ćelija sprečavamo njihovo nagomilavanje na površini, poboljšava se normalno funkcionisanje kože i olakšava apsorpcija lekovitih sastojaka iz preparata koje lokalno nanosimo na površinu kože. Ukoliko se redovno i pravilno radi, piling čisti, hidrira i daje koži svežiji izgled, čineći je mekšom i glatkom.

Piling ne samo da pokreće regenarativne procese kože i uklanja mrtve ćelije nego i lokalno stimuliše cirkulaciju unutar kože. 

Piling ne bi trebalo da rade osobe koje imaju povrede na koži, aktivne akne, herpes ili kuperozu.

Vrste pilinga

Postoji više vrsta pilinga: mehanički, hemijski, laserski…

Mehanički piling

Mehanički piling je najjednostavnija vrsta pilinga i obično sadrži sitna zrnca koja stvaraju trenje: kvarcni pesak, biljno brašno, šećer… Postoje pilinzi sa zrncima koja se otapaju tokom pilinga.

Podloga za mehanički piling može da bude različita – mleko, gel, krema za lice ili nešto drugo. Mleka se koriste ako imate suvu kožu, gelovi ako imate mešovitu ili masnu kožu (kako ne bi dodatno mastili kožu). Zrnca prave mikroskopske povrede na koži i tako pomažu da se uklone mrtve ćelije. Mehanički piling deluje površinski.

Tokom mehaničkog pilinga možete da koristite četku, rukavicu ili sunđer kojim ćete trljati kožu.

Hemijski piling

Hemijski piling je vrsta pilinga koji podrazumeva nanošenje  kiselina koje uklanjaju mrtvi/oštećeni sloj kože. Rade se u serijama i to tokom jeseni ili zime kada sunčevo zračenje nije toliko jako. 

Piling voćnom kiselinom može da bude blag i da uklanja višak sebuma i poboljšava izgled kože ili može da bude jak. AHA pilinzi su namenjeni osobama sa masnom kožom.

Laserski piling

Lice pre i posle pilinga
Najefikasnija metoda pilinga je laserski piling.

Prilikom laserskog  pilinga prave se kontrolisane mikropovrede na površini kože koje stimulišu sintezu  kolagena uz uklanjanje površinskog mrtvog sloja ćelija kože u procesu perutanja koji se dešava nekoliko dana nakon tretmana.

Laser koji se koristi u ove svrhe je frakcionisani laser ili Pixel modul Alma lasers platforme.

Deluje intenzivnom stimulacijom kože na obnavljanje, seboregulatorno, antimikrobno i kao intenzivni piling mrtvih keratinocita. Upravo iz ovih razloga predstavlja idealan terapijski izbor za pacijente sa masnom i problematičnom kožom kod kojih dolazi do zadržavanja mrtvog sloja keratinocita koji blokiraju normalno lučenje sebuma. Kao rezultat ovog procesa na koži nastaju akne i proširene pore.

Laserski piling se radi u zimskom periodu uz preporučenu UV zaštitu u naredne dve nedelje od tretmana.