Istine i zablude o hijaluroskim filerima

zena nanosi hijaluronske fillere

Prva asocijacija na hijaluronske filere kod većine pacijenata jeste punjavanje bora i povećanje volumena usana. Pored ove, da kazemo zablude, postoje i druga pogrešna uverenja pacijenata. Najčešćim zabludama ćemo se baviti u daljem tekstu.

Zabluda br. 1

– Hijaluronski fileri su namenjeni za ,,popunjavanje’’ bora i povećanje usana –

Hijaluronska kiselina je sastavna komponenta vezivnog tkiva naše kože. Pored same kože, u značajnom procentu ulazi u sastav hrskavice, zglobova i tetiva. Zbog svoje vezivne uloge predstavlja bitan element za funkcionisanje celog organizma. Druga važna uloga hijaluronske kiseline je snažno vezivanje molekula vode i hidratacija tkiva. Hijaluronska kiselina je PRIRODNA SUPSTANCA sa brojnim ulogama od kojih treba istaći i stimulaciju procesa sinteze molekula kolagena, samim tim dodatno pospešujući njen elasticitet.

Prve bore koje nastaju na koži tokom procesa starenja rezultat su gubitka kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, što dovodi do gubitka elastičnosti i jedrine kože.

Zabluda br. 2

– Hijaluron se radi na svaka 2 do 3 meseca –

Postoje različite vrste i modaliteti hijaluronske kiseline kao i tehnike injektovanja u zavisnosti od regije lica čiji tonus želimo da povratimo.

Kako je hijaluron materijal koji nije trajan, nakon određenog vremenskog perioda se resorbuje u tkivu i intervenciju je potrebno ponoviti. Vremenski period nakon kojeg je potrebno ponoviti intervenciju zavisi od osobine kože pacijenta, gustine i kvaliteta hijalurona koji se koristi prilikom injektovanja.

Naučna istraživanja pokazuju da osobe sa većim procentom masnog tkiva u organizmu imaju aktivniju hijaluronidazu – enzim koji prirodno razgrađuje hijaluronsku kiselinu tako da se kod ovakvih pacijenata može očekivati brži metabolizam filera.

U Diva laser centru koristimo najkvalitetnije hijaluronske filere Juvederm, različitih tipova, u zavisnosti od indikacije i regije koja se injektuje.

Postojanost filera je zagarantovana od 1,5 do 2 godine i zavisi od tipa filera koji se koristi.

Zabluda br. 3

– Hijaluronske filere može da injektuje svako –

Kada se odlučimo za estetsku korekciju hijaluronskim filerima, koja spada u minimalno invazivne procedure, jako je važno da proceduru izvodi stručno lice – LEKAR. Lekar koji se bavi injektovanjem hijaluronskih filera mora da poseduje dokaz o položenoj edukaciji iz oblasti aplikacije hijaluronskih filera i da poseduje iskustvo u radu na ovom polju.

Diva laser centar je kuća domaćin brojnih edukacija iz oblasti estetske medicine i antiaging-a. Neka od imena koja smo ugostili su dr Dimitris Sykianakis, dr Radina Denkova i drugi internacionalni treneri Allergana sa kojima imamo divnu komunikaciju i saradnju.

Zahvalni smo na dugogodišnjoj saradnji sa najvećim stručnjacima iz oblasti dermatologije, što nam omogućava da pratimo svetske trendove i usvajamo najmodernije tehnike iz oblasti minimalno invazivnih estetskih procedura.

Zabluda br. 4

,,Ne znam kojim filerom su mi rađene usne/jagodice…“

Pacijent ima pravo da zna koji materijal će se koristiti prilikom intervencije i da mu se u karton unese nalepnica sa registarskim brojem filera. Ovim postupkom se izbegava bilo kakva zloupotreba poverenja pacijenta a i daju smernice za dalji rad i pravljenje anti-aging programa u daljim procedurama.

Zabluda br. 5

,,Laserske procedure se ne rade kod pacijenata kod kojih je injektovan hijaluron“

Lasersko podmlađivanje koje podrazumeva upotrebu frakcionisanih lasera NE UBRZAVA metabolizam filera hijaluronske kiseline pod uslovom da između navedenih intervencija postoji vremenski interval od 3 nedelje tj. 21 dan.

Zabluda br. 6

,,Ne želim da izgledam veštački“

Hijaluronska kiselina je prirodna komponenta našeg organizma, ona je fleksibilan i razgradiv biomaterijal. Ne treba mešati filere hijalurona i sintetskih trajnih materijala – silikon i biopolimer. Juvederm fileri imaju posebnu VYCROSS tehnologiju raspoređivanja u tkivu uz izbegavanje stvaranja ,,grudvica“ što omogućava postizanje prirodnog izgleda nakon same procedure. Potrebno je 7 dana da se filer namestiu tkivu što kao rezultat ima naglašene prirodne konture lica i blistav izgled kože pacijenta.