Hijaluronski fileri

hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri su po formi gelovi glatke konzistencije koji se sastoje od hijaluronske kiseline,  prirodne komponenta našeg organizma. Hijaluronska kiselina ima ulogu u hidrataciji i održavanju normalnog volumena i tonusa tkiva. Ima snažan afinitet da vezuje vodu i u  formi filera nadoknađuje gubitak  jedrine lica koji prati proces starenja.

Koje se regije mogu tretirati hijaluronskim filerima?

 • Lice
 • Vrat
 • Šake
 • Dekolte

 

Kada je u pitanju lice tretiraju se:

 • središnji masiv lica (jagodice i nazolabijalne bore)
 • usne i regija oko usana (,,barcode”bore iznad usana i marionetske bore)
 • konture donje vilice (jawline) i brada
 • slepoočna regija,
  podočnjaci

8-point lift

Lifting lica hijaluronom u 8 tačaka podrazumeva injektovanje filera u različite anatomske zone i regije lica koje se stručno nazivaju MD kodovi. Cilj je postizanje podmlađenog prirodnog izgleda. Ova procedura zahteva najmanje 4 ml hijalurona, dok se tačke za aplikovanje filera razlikuju u odnosu na pol.

Indikacije za upotrebu hijaluronskih filera 

Osnovne indikacije za primenu tretmana hijaluronskim filerima su:

 • Pojava podočnjaka
 • Pad tonusa lica
 • Pojava bora na licu
 • Opuštena koža koja je izgubila sjaj i jedrinu
 • Gubitak kontura donje trećine lica
 • Gubitak jedrine lica
 • Promene u strukturi i konturama različitih regija na licu
 • Umoran izgled lica

Koliko je trajanje hijaluronskog filera?

Trajanje hijaluronskog filera zavisi od gustine filera,životnih navika i metabolizma pacijenta, izlaganja visokim temperaturama i dr.
Hijaluronski fileri obezbeđuju postojanost rezultata u periodu od 1 do 2 godine.

Koji je efekat nakon injektovanja hijaluronskih filera?


Prvi efekat je vidljiv odmah nakon procedure, a potpuni efekat je vidljiv  nakon 2 nedelje kada se filer potpuno inkorporira u tkivo nakon injektovanja. Nakon tog perioda može se uraditi korekcija u datoj regiji.

Tretman hijaluronskim filerima je popularan upravo zbog svog efekta podmlađivanja koji izgleda potpuno prirodno. U zavisnosti od tretirane regije, dobija se zdrav, jedar i sjajan  izgled koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Najveća prednost ove procedure jeste to što je efekat odmah vidljiv, a vi se možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima istog dana.

Ko izvodi proceduru injektovanja hijaluronskim filerima?

U Laser Centru Diva  tretman hijaluronskim filerima izvode isključivo stručni lekari koji iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo u radu na ovom polju. Takođe, naši stručnjaci prolaze kroz dodatnu edukaciju koja se tiče pravilne aplikacije hijaluronskih filera i koja im omogućuje da prate svetske trendove i usvajaju najbolje tehnike za maksimalan učinak.

Kada se jednom prestane sa dodavanjem hijaluronskih filera, da li će lice izgledati starije nego što je bilo?

 Odgovor je NE. Lice će biti više očuvano jer su fileri čuvali tonus i jedrinu kože za vreme svog trajanja.

Da li je moguće druge estetske procedure kombinovati sa filerima?   

Preporučuju se kombinacije  različitih procedura u cilju dobijanja što boljeg efekta. Fileri se mogu uspešno kombinovati sa drugim neinvazivnim procedurama kao što su mezoterapija, biostimulatori, biorevitalizacija, laserski tretmani i tretman krvnom plazmom. 

Kako se izvodi postupak injektovanja hijaluronskih filera?

Aplikacija hijaluronskih filera zavisi od izgleda lica pacijenta, dubine bora  i same procene lekara.

Na kožu pacijenta nanosi se lokalni anestetik kako bi procedura injektovanja bila minimalno neprijatna. Ostavlja se 30 minuta za delovanje anestetika, a sama procedura traje između 10 i 20 minuta u zavisnosti od tehnike injektovanja.

Neposredno posle tretmana može da se pojavi blago crvenilo kože ili otok u tretiranoj regiji. To je normalna  reakcija organzma koja traje par sati nakon procedure. Inicijalni otok nakon uvećanja usana hijaluronskim filerima može da traje nekoliko dana.  Obavezno je izbegavanje dodirivanja regije koja je tretirana 5 sati nakon tretmana. Hijaluronski fileri se razgrađuju enzimom koji je prirodno prisutan u organizmu (hijaluronidaza), tako da se pacijenti najčešće javljalju za novi tretman nakon 6 meseci do godinu dana.