Suvoća vagine kao jedan od simptoma menopauze

Tokom menopauze žensko telo prolazi kroz biološku tranziciju od sposobnosti za reprodukciju do nesposobnosti za istu.
Žene ne ulaze direktno u menopauzu. Pre ovog razdoblja javlja se perimenopauza koja obuhvata nekoliko godina pre poslednje menstruacije. U tom periodu događaju se mnoge promene u organizmu žene – izostaje ovulacija, menstruacije su neredovne …
Hipofiza nastavlja normalnu proizvodnju FSH i LH. Međutim, jajnici stare i postaju manje sposobni da odgovore na hormone hipofize.
Fizički simptomi menopauze uključuju “nalete vrućine”, glavobolje, vrtoglavice, drhtavicu i bolove u zglobovima. Dugtrajni efekat opadanja nivoa estrogena je osteoporoza. Naleti vrućine su verovatno najpoznatiji simptom.

Suvoća vagine

Nedovoljno se priča o suvoći vagine koja je takođe nezaobilazna pojava u klimaksu. Zbog nedostatka estrogena vaginalna sluzokoža postaje suvlja i tanka. U takvoj situaciji žena je više podložna infekcijama, koje ranije nikada nije imala. Infekcije nastaju upravo zbog istanjene sluzokože i promenjene pH vrednosti, odnosno kiselosti vagine.
Za suvoću vaginalne sluzokože neophodno je uzimati preparate koji vraćaju prirodnu kiselost, a kod težih slučajeva lekar može da preporuči lokalno davanje estrogena u obliku krema i lasersko podmlađivanje vagine.
Tokom perioda menopauze, suvoća intimnog područja uzrokovana je smanjenjem proizvodnje ženskih polnih hormona (posebno estrogena). Unutar vagine se proizvodi manje vaginalnog sekreta, a koža postaje tanja i sklonija povredama. Ovo su potpuno normalne promene, ali one mogu dovesti do značajnih nelagodnosti.
Nelagodnost koja se ogleda u suvoći vagine, poznata je i mlađim ženama nakon operacije materice ili jajnika, tokom dojenja, uzimanja tableta ili čak i nakon stresnih situacija.
Nelagodnost izazvana suvoćom vagine može da ima negativan uticaj na kvalitet vašeg života. Osećaj suvoće je često praćen drugim simptomima kao što su svrab, peckanje i bol oko područja vagine, otvora vagine i često seksualni odnos može da čini bolnim.

Da li ste imali bilo koji od sledećih simptoma u vaginalnom području u poslednje 4 nedelje?

  • Osećaj suvoće
  • Svrab
  • Osetljivost / iritacija
  • Osećaj peckanja
  • Bol u vaginalnom području bez praktikovanja seksualnih aktivnosti ili tokom seksualnih aktivnosti

suvoca vagine

Šta je laserska terapija zatezanja i podmlađivanja vagine?

Laserska terapija zatezanja zidova i podmlađivanja ranije fototermalnim efektom, bez hirurškog zahvata. Intervencija je efikasna, jednostavna i sigurna. Kada govorimo o nelagodnosti i bolnim polnim odnosima, oni nastaju kao posledica kombinacije nekoliko faktora: mehaničkih koji podrazumevaju gubitak kolagenih vezivnih struktura i hormonskih kada početkom menopauze dolazi do pada nivoa polnih hormona. Tada nastaje sindrom vaginalne relaksacije i vaginalna atrofija praćena suvoćom vagine i bolnim odnosima.

Kako laser deluje na zatezanje i podmlađivanje vagine?

Neablativni laserski tretman koji jedinstvenom tehnologijom termički deluje na tkivo vagine, stimuliše remodelaciju kolagena i sintezu novog kolagena vagine.
Rezultat je zatezanje i remodelovanje zidova vagine i smanjenja osećaja suvoće vagine, poboljšanje tonusa vagine i više seksualnog zadovoljstva, uz prevenciju spada bešike i nevoljnog oticanja urina, što sve utiče na značajno poboljšanje kvaliteta života.
Lasersko zatezanje vagine nije bolno, traje do 30 min, a neposredno posle procedure pacijentkinja se može vratiti svakodnevnom životu.
Oporavak je brz, bez potrebe za korišćenjem analgetika ili antibiotika.

Nema posebnih priprema kao ni ogrančenja posle procedure tako da se pacijentkinje vraćaju svakodnevnim aktivnostima nakon procedure.
Savetujemo da se pre prvog tretmana obave pregledi kolposkopom sa PAPA testom kao i bakteriološki brisevi grlića i vagine.