Kako izgleda tretman bora botulinskim toksinom ?

Koliko traje tretman poznat kao “botoks lica”?

Sam tretman traje između 15-30 minuta i treba ga obaviti kod lekara koji ima znanje anatomije lica i iskustvo u injektiranju botulinskog toksina. Prilikom tretmana, preparat se aplikuje pod kožu na mestima gde se bore žele ukloniti ili smanjiti, prema tačno isplaniranoj i obeleženoj shemi. Kada se botox ubrizga, blokira prenos nervnih impulsa mišića čiji pokret dovodi do pojave bora. Na taj način se smanjuje vidljivost bora i sprečava njihovo produbljivanje.

Ko je kandidat za botoks tretman protiv bora?

Kandidati za tretman bora botulinskim toksinom treba da popune upitnik pre same intervencije i obaveste lekara o svojim zdravstvenim stanjima i upotrebi lekova. Takođe je važno naglasiti ako dojite, planirate trudnoću ili bolujete od neuromišićnih bolesti. Na pregledu ćete dobiti odgovore na sva pitanja i eventualne nedoumice.

Koliko vremena treba da prođe posle botox tretmana da bi se videli rezultati?

Poboljšanje nakon tretmana bora botulinskim toksinom može se primetiti nakon 3 do 4 dana, dok se pun efekat postiže nakon 7 do 10 dana. Trajanje rezultata je individualno, ali u većini slučajeva efekat traje oko 4 meseca, a ponekad i do 6 meseci. Između tretmana treba da prođe najmanje 3 meseca.

Koliko traje oporavak nakon procedure?

Oporavak nakon tretmana je brz, a pacijent se može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima odmah nakon tretmana. Moguće je da se na mestu uboda pojavi manja modrica, ali ona brzo prolazi.

Izbegavanje neželjenih efekata 

Da biste izbegli eventualne neželjene efekte nakon tretmana, preporučuje se izbegavanje konzumiranja veće količine alkohola 24 sata nakon tretmana, izbegavanje masiranja lica i kozmetičkog čišćenja lica nedelju dana nakon intervencije, izbegavanje jake fizičke aktivnosti i saginjanja glave napred, kao i spavanje sa licem u jastuku na dan tretmana. Takođe, treba izbegavati šminkanje neposredno nakon tretmana, ne bi trebalo ići na spavanje najmanje 3 do 4 sata nakon tretmana, i treba izbegavati solarijum i saune barem nedelju dana.

Šta je botoks?

Botoks, ili botulinski toksin, je prirodni protein koji se proizvodi iz Clostridium botulinum bakterije. To je vrsta neurotoksina koji ima sposobnost da privremeno blokira neuromuskularnu komunikaciju. U medicini, botoks se koristi u različitim oblastima, kao što su neurologija i oftalmologija, ali je postao izuzetno popularan i u estetskoj medicini za tretman bora.

Kada se botoks aplikuje na kožu, on deluje na mišiće ispod nje. Glavni mehanizam delovanja botulinskog toksina je blokiranje prenosa nervnih impulsa do mišića, čime se privremeno paralizuju ti mišići. Kada se mišići paralizuju, oni gube sposobnost da se kontrahuju i stvaraju bore.

Kakvo je dejstvo botoksa?

Bore na licu, kao što su bore na čelu, bore između obrva i bore oko očiju često se formiraju usled ponovljenih kontrakcija mišića tokom godina. Na primer, često podizanje obrva ili mrštenje može dovesti do pojave dubljih bora na tim područjima. Kada se botoks primeni na ove mišiće, oni se privremeno opuste, a bore postaju manje vidljive ili potpuno nestaju.

Važno je napomenuti da botoks ne utiče direktno na kožu, već na mišiće ispod nje. Kada su mišići paralizovani, koža iznad njih postaje glatka, a bore se smanjuju ili nestaju. Ovaj efekat obično traje nekoliko meseci, nakon čega se postepeno vraća normalna funkcija mišića i bore se ponovo pojavljuju.

Neophodno je da tretman botoxom bude obavljen od strane kvalifikovanog lekara sa iskustvom u estetskoj medicini. Lekar treba da ima adekvatno znanje o anatomiji lica kako bi pravilno identifikovao tačke ubrizgavanja i doziranje botoksa. Na taj način se postiže prirodan i harmoničan izgled bez preteranog izgleda “zamrznutog lica”. 

Uz pravilno izvršen tretman, botoks može pružiti izvanredne rezultate u uklanjanju bora i osvežavanju izgleda lica. Međutim, treba imati na umu da je botoks privremeno rešenje i da se tretman mora ponoviti nakon određenog vremena kako bi se održali rezultati.

tretman bora botoksom

Posle kojeg vremenskog perioda treba ponoviti proceduru?

Uobičajeno je da se tretman bora botulinskim toksinom ponavlja nakon otprilike 4 do 6 meseci. Međutim, svaki pacijent može imati individualne varijacije u trajanju efekta. Ovo znači da neki pacijenti mogu primetiti da efekti tretmana traju kraće ili duže od ovog prosečnog vremenskog perioda.

Važno je napomenuti da je ponovljena primena botulinskog toksina bezbedna i efikasna. Nakon što efekti počnu da se smanjuju, preporučuje se zakazivanje novih konsultacija sa stručnjakom kako bi se procenila potreba za ponovnim tretmanom i odredio optimalni vremenski interval između tretmana.

Redovno održavanje tretmana u skladu sa preporučenim vremenom ponovne primene omogućava kontinuiranu svežinu i dugotrajnost rezultata. Stručnjak će proceniti vaše individualno stanje i pružiti vam preporuke o najboljem vremenskom intervalu za ponovni tretman, uzimajući u obzir vaše ciljeve i specifičnosti vaše kože.

Prednosti tretmana bora botulinskim toksinom

Tretman bora botoksom ima brojne prednosti koje privlače ljude da se odluče na ovu vrstu estetskog tretmana. Evo nekoliko ključnih prednosti:

Uklanjanje bora

Glavna prednost tretmana bora botulinskim toksinom je smanjenje vidljivosti bora ili čak njihovo potpuno uklanjanje. Botoks deluje na mišiće ispod kože, blokirajući njihove kontrakcije koje dovode do pojave bora. To rezultira glatkom i mladolikom kožom bez dubokih linija i bora.

Prirodan izgled

Kada se botoks pravilno primeni od strane kvalifikovanog lekara, rezultat je prirodan izgled bez preteranog ili veštačkog izgleda. Botoks deluje selektivno na određene mišiće, omogućavajući ostalim mišićima da normalno funkcionišu. To znači da se izrazi lica i emotivne ekspresije mogu zadržati, ali smanjena je pojava bora.

Brzi i jednostavni tretman

Tretman bora botulinskim toksinom je relativno brz i jednostavan. Obično traje između 15-30 minuta, što ga čini praktičnim za ljude koji žele da poboljšaju izgled lica, a nemaju mnogo slobodnog vremena. Nakon tretmana, pacijent se može odmah vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Minimalni period oporavka

Oporavak nakon tretmana bora botulinskim toksinom je brz i ne zahteva produženi period oporavka. Moguće su manje modrice ili otoci na mestu ubrizgavanja, ali obično brzo prolaze. Većina pacijenata može se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima odmah nakon tretmana.

Dugotrajni rezultati

Iako tretman bora botulinskim toksinom pruža privremene rezultate, oni mogu trajati od nekoliko meseci do šest meseci. Ovo zavisi od individualnih faktora, kao što su metabolizam, starost i područje tretmana. Redovnim ponavljanjem tretmana, rezultati mogu biti dugotrajniji.

Višestruka upotreba

Botoks se takođe koristi u medicini za tretman određenih medicinskih stanja, kao što su prekomerno znojenje (hiperhidroza), migrene i neuromišićni poremećaji. Ova višestruka upotreba pokazuje da je botoks siguran i efikasan tretman koji se primenjuje već godinama u medicini.

Važno je da se konsultujete sa kvalifikovanim lekarom pre nego što se odlučite na tretman bora botulinskim toksinom. On će moći da vam pruži sve potrebne informacije o prednostima, rizicima i očekivanjima od tretmana, uzimajući u obzir vaše individualne potrebe i ciljeve.

Botoks i uklanjanje dinamičkih bora

Kada je reč o tretmanu bora botulinskim toksinom (botox), važno je znati da se on uglavnom koristi za uklanjanje ili smanjenje dinamičkih bora na licu. Dinamičke bore su nastaju radom mišića poput bora između obrva, horizontalnih linija na čelu i oko očiju.

Dinamičke bore

Dinamičke bore su bore koje se formiraju kao rezultat ponavljajućih mišićnih pokreta lica tokom vremena. One su najčešće vidljive prilikom izražavanja emocija ili pravljenja određenih facijalnih izraza. Ove bore su povezane sa kontrakcijom mišića lica i obično su lokalizovane u određenim područjima lica.

Neki od najčešćih primera dinamičkih bora uključuju:

  • Bore između obrva: Ove bore se formiraju usled kontrakcije mišića koji se nalaze između obrva. One su često povezane sa izražavanjem stresa, zabrinutosti ili namrštenosti.
  • Horizontalne linije na čelu: Ove bore se javljaju kao rezultat podizanja obrva i izražavanja iznenađenja ili brige. One se protežu horizontalno preko čela i mogu postati vidljivije sa starenjem.
  • Bore oko očiju: Ove bore se formiraju u spoljnim uglovima očiju i povezane su sa smejanjem i facijalnim ekspresijama pomoću očiju. One su često vidljivije kod osoba koje provode mnogo vremena na suncu.

Tretman se sastoji od ubrizgavanja botulinskog toksina u određene mišiće koji su odgovorni za stvaranje bora. Botoks blokira nervne signale koji pokreću te mišiće, što dovodi do opuštanja mišića i smanjenja kontrakcija. Kao rezultat toga, bore postaju manje vidljive ili se potpuno izravnavaju.

Zašto je botoks tretman za uklanjanje bora tako popularan?

Botoks tretman je postao izuzetno popularan u estetskoj medicini zahvaljujući sledećim benefitima koje donosi:

Uklanjanje bora

Botoks je izuzetno efikasan u smanjenju izraženosti bora, posebno na čelu, između obrva i oko očiju. On može značajno umanjiti vidljivost dinamičkih bora i doprineti mlađem izgledu kože.

Prevencija nastanka novih bora

Redovna primena botoksa može sprečiti produbljivanje postojećih bora i sprečiti formiranje novih bora. Opuštanje mišića sprečava konstantno stvaranje bora tokom mimike lica.

Brzina i jednostavnost

Sam tretman bora botulinskim toksinom traje relativno kratko, obično između 15 i 30 minuta, a pacijenti se mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima odmah nakon tretmana.

Minimalna invazivnost

Botox se aplikuje putem veoma tankih igala, što minimizuje nelagodnost i rizik od ožiljaka. Tretman je manje invazivan u poređenju s hirurškim procedurama za uklanjanje bora.

Rezultati su privremeni

Jedna od prednosti botoksa je što su njegovi efekti privremeni. To znači da se mišići postepeno vraćaju u svoje aktivno stanje tokom vremena, a tretman se može ponoviti prema potrebi ili želji pacijenta.

Slučajevi u kojima se ne preporučuje botoks

Postoje određeni slučajevi u kojima se tretman bora botulinskim toksinom, poznatijim kao botox, ne preporučuje ili se mora izbegavati. Evo nekoliko situacija u kojima se ne sme raditi botoks tretman:

Trudnoća i dojenje: Ukoliko ste trudni ili dojite, tretman botoksom se ne preporučuje. Iako nije zabeleženo da botox ima štetan uticaj na trudnoću ili bebu, radi se iz predostrožnosti kako bi se izbegle nepotrebne komplikacije.

Preosetljivost ili alergijske reakcije: Ako ste preosetljivi na botulinski toksin ili neke od sastojaka preparata koji se koristi, tretman botoxom se ne sme izvoditi. Alergijske reakcije mogu biti ozbiljne i zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju.

Infekcija ili upala u području tretmana: U slučaju da imate aktivnu infekciju ili upalu na području gde se planira primena botoxa, tretman se mora odložiti dok se infekcija ili upala ne izleče. Primena botoksa u takvim situacijama može izazvati komplikacije ili pogoršati postojeće stanje.

Neuromišićni poremećaji: Osobe koje boluju od određenih neuromišićnih poremećaja, poput miastenije gravis ili Eaton-Lamberovog sindroma, ne smeju se podvrgavati tretmanu botoksom. U tim slučajevima, primena botulinskog toksina može izazvati neželjene efekte ili pogoršati simptome poremećaja.

Botoks lica – cena

Cena tretmana bora botulinskim toksinom u Diva Laser Centru iznosi 300 evra u dinarskoj protivvrednosti. Važno je napomenuti da je ova cena okvirna i da se konkretna cena formira na konsultacijama sa našim stručnjacima. Na konsultaciji se pažljivo procenjuje individualno stanje pacijenta, kao i područja koja zahtevaju tretman, broj tretmana koji bi bio potreban i drugi faktori koji mogu uticati na celokupan plan tretmana. Ovim pristupom osiguravamo da svaki pacijent dobije personalizovan tretman i adekvatne informacije o cenama pre donošenja odluke. Naš cilj je da pružimo visokokvalitetnu uslugu uz transparentnost u cenovnom aspektu, kako bi pacijenti bili potpuno informisani i zadovoljni.

Cenovnik svih antiaging tretmana možete detaljnije pogledati ovde.

Dodatne informacije o botoksu

Pored tretmana bora, botulinski toksin, poznat i kao botox, ima i druge medicinske primene. Evo nekoliko dodatnih informacija o botoksu:

Hiperhidroza

Botox se može koristiti za tretiranje prekomernog znojenja, medicinski poznatog kao hiperhidroza. Injekcije botoksa blokiraju signale koji izazivaju prekomerno znojenje, što dovodi do smanjenja znojenja u tretiranim područjima kao što su pazuhi, dlanovi ili tabani.

Migrene

Botulinski toksin je odobren i za tretiranje migrena kod odraslih osoba. Injekcije botoksa se primenjuju u određene tačke na glavi i vratu, što može smanjiti učestalost i ozbiljnost migrenskih napada.

Neuromišićni poremećaji

Botulinski toksin se koristi za tretiranje različitih neuromišićnih poremećaja, uključujući spazme mišića, distoniju (nevoljni mišićni grčevi) i hemifacijalni spazam (grčevi mišića na jednoj strani lica).

Oftalmološke bolesti

Botoks se takođe koristi u oftalmologiji za lečenje različitih stanja, kao što su strabizam, blefarospazam (nevoljni grč mišića oko očiju) i neki oblici suvog oka.

Diva laser centar – vrhunski tim stručnjaka sa velikim iskustvom

Diva Laser Centar se ponosi time što tretman bora botulinskim toksinom izvode isključivo stručnjaci u oblasti estetske medicine. Naš tim čine visoko obučeni lekari sa bogatim iskustvom u primeni botoksa i dubokim razumevanjem anatomije lica. Svi naši stručnjaci su prošli obuku u injektiranju botulinskog toksina i prate najnovije smernice i najbolje prakse u industriji. 

Posvećujemo veliku pažnju individualnom pristupu svakom pacijentu, razumejući njihove ciljeve i želje kako bismo postigli prirodan izgled i zadovoljstvo pacijenta. Vaša bezbednost i zadovoljstvo su nam najvažniji, te vam možete biti uvereni da ćete dobiti vrhunsku uslugu i siguran tretman bora botulinskim toksinom u Diva Laser Centru.

Kako da zakažem botoks tretman protiv bora?

Ako želite da zakazete tretman bora botulinskim toksinom, možete se obratiti specijalističkoj dermatološkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Laser Centru na Slaviji. Možete nas kontaktirati pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3 i +381 11 24 44 676, ili slanjem email-a na [email protected]

Autor:
Dr medicine Anja Zmbov, Specijalizant dermatovenerologije

 

Zakažite Vaš pregled

    Pozovite 069/692-692