Nehirurško uklanjanje podočnjaka hijaluronom

Nehirurško uklanjanje podočnjaka ili ,,tear trough’’ intervencija upotrebom hijaluronskih filera doprinosi revoluciji u rešavanju ovog estetskog problema. Hijaluronski fileri zamenili su blefaroplastiku za koju se do pre 10 godina mislilo da je jedina solucija za uklanjanje podočnjaka.

Hijaluron se unosi kanilom, tupom iglom, prilikom čega se pravi svega jedan ubod. To ovu tehniku čini izuzetno komfornom, bezbednom i minimalno invazivnom za pacijenta uz izbegavanje nastanka hematoma na mestu aplikacije.

Dermalni hijaluronski fileri vraćaju volumen na mestu atrofije masnog jastučeta podočnjaka i predstavljaju idealno rešenje uz minimalni rizik jer je hijaluronska kiselina prirodna komponenta našeg organizma.

Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri veoma su popularni i primenjuju se za podmlađivanje kože lica, popunjavanje bora, kao i za korekciju usana čime se dobija veći volumen, hidriranje, konturisanje i korekcija asimetrije. Međutim, hijaluronski fileri su pokazali odlična svojstva i u tretmanu kao što je uklanjanje podočnjaka, tako da ovaj tretman postaje jedan od najtraženijih i najpopularnijih. Ubrizgavanjem hijaluronskih filera duž donjeg kapka i tzv. suzne brazde koža je podmlađena i zategnuta. Fileri su razgradivi – ukoliko se pacijentu ne svidi rezultat, filer se može jednostavno razgraditi pomoću enzima hijaluronidaze.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je već svojstvena našem telu – ona je zapravo prirodni polisaharid (složeni šećer) koji se već stvara u našem organizmu. S obzirom da ima sposobnost da vezuje veliku količinu vode, omogućava intenzivnu hidrataciju kože. Dakle, u pitanju je organizmu kompatibilna, bezbedna i ispitana supstanca koja izjednačava regiju oko očiju sa ostatkom kože i vraća joj nekadašnji volumen.

Kako hijaluron deluje na podočnjake?

Hijaluronski filer deluje kako na popunjavanje regije ispod očiju tako i na zaglađivanje oblasti između donjeg kapka i obraza. Izraženost tamnih kolutova nestaje, koža je hidrirana pa se brišu znakovi umora, a cirkulacija krvi i limfe u ovom području je znatno poboljšana.

uklanjanje podocnjaka

Uklanjanje podočnjaka nehirurškim putem – prednosti

Uklanjanje podočnjaka aplikacijom hijaluronskih filera ima mnogobrojne prednosti, a to su:

 • U pitanju je minimalno invazivna tehnika
 • Kratko trajanje intervencije (15 minuta)
 • Nema perioda oporavka i pacijent se isti dan može vratiti svakodnevnim aktivnostima.
 • Nema ožiljaka
 • Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji
 • Osvežen prirodan izgled pacijenta

Ostali načini za uklanjanje podočnjaka

 • PRP terapija – Tretman lica kojim ćete se podmladiti sopstvenom krvnom plazmom bogatom trombocitima koja aktivira ćelije kože i podstiče njihov rast.
 • Mezoterapija – Ova metoda označava unošenje različitih biološki aktivnih supstanci u središnji sloj kože. Koristi se u svrhu nege kože, kao i radi prevencije starenja kože. Mezokokteli se prilagođavaju svakom pacijentu po potrebi, a njihov sastav se bazira na aminokiselinama, antioksidansima, vitaminima i hijaluronskoj kiselini.
 • U kućnim uslovima prirodnim namirnicama kao što su krastavac, krompir, kesice crnog ili zelenog čaja, kamilica, ružina vodica, hladna voda, bademovo i kokosovo ulje. Naravno, treba biti svestan da ovi “narodni lekovi” mogu da posluže samo kao prva pomoć, a ne kao trajno rešenje. S obzirom da se ovi sastojci apliciranju samo na površinu kože i da nemaju snažno dejstvo, oni ne mogu rešiti problem podočnjaka na duže staze.

Zašto i kako nastaju podočnjaci?

Usled gubljenja elastičnosti, regija oko očiju je prva na kojoj se primete vidljivi znaci starenja. Tamni podočnjaci predstavljaju estetski problem i čine da osoba izgleda umorno, bolesno i starije nego što zapravo jeste. Gubitak potkožnog masnog tkiva i slabljenje ligamenata u datoj regiji dovodi do tamnih, otečenih ili udubljenih podočnjaka koji daju licu beživotan i neprivlačan izgled.

Glavni uzroci nastanka podočnjaka:

 • Promene u procesu starenja
 • Genetska predispozicija
 • Neuredan stil života koji uključuje konzumaciju alkoholnih pića, cigareta, stres, poremećen ritam spavanja, nedovoljan unos tečnosti i lošu i neredovnu ishranu
 • Umor
 • Alergijske reakcije
 • Vaskularni uzroci (Lokalni poremećaj cirkulacije u regiji podočnjaka sa naglašenošću venskog spleta) i dr.

Tokom starenja dolazi do postepene atrofije tj. gubitka tkiva masnog jastučeta podočnjaka i propadanja veza koje ga drze pozicioniranim u tkivu. Ispod očiju se, kao rezultat ovih promena, javljaju tamni kolutovi ili kesice nabrane kože sa jasnom linijom prelaza u odnosu na okolnu kožu lica. Iz ovih razloga sve više ljudi se odlučuje na uklanjanje podočnjaka nehirurškim putem.

Podočnjaci kao signal koji organizam šalje

Podočnjaci takođe mogu ukazivati i na neke ozbiljnije bolesti i zdravstvene probleme. Ako imate tamne kolutove i tamne kesice ispod očiju već duže vreme, trebalo bi da proverite krvnu sliku, jer su karakteristični za anemiju. Osim toga, hiperpigmentisana koža oko očiju može da upućuje na problem sa bubrezima i zadržavanjem vode u organizmu. Ispupčeni i otečeni podočnjaci mogu biti posledica povišenog holesterola, poremećaja u radu štitne žlezde i jetre. Stoga je potrebno javiti se lekaru.

Koji vitamini su dobri u borbi protiv podočnjaka?

Postoji nekoliko starijih studija koje sugerišu da vitamin E, vitamin C i vitamin Kizvor u proizvodima mogu igrati ulogu u smanjenju tamnih krugova ispod očiju. Mnogi proizvodi koji takođe sadrže retinoid, napravljen od vitamina A, koji može da promeni ton kože.

Vrste podočnjaka

Koje vrste podočnjaka postoje? Razlikujemo dve vrste podočnjaka:

 • Tamni, udubljeni podočnjaci
 • Ispupčeni podočnjaci tamne ili normalne boje

Šta nam boja podočnjaka govori? Tamni podočnjaci nastaju usled razgrađivanja krvi koja se taloži u predelu tkiva ispod očiju pa koža dobija tamnu boju. Plava boja podočnjaka može ukazivati na to da vam nedostaje kvalitetan i redovan san.

Treba znati da koji god tip podočnjaka imate, kreme i losioni ih ne mogu efikasno ukloniti, s obzirom da problem nije na površini kože, nego ispod kože.

Koža oko očiju iziskuje posebnu negu

Tanka i delikatna koža lica u ovoj regiji postaje izbrazdana boricama, obeležena podočnjacima, “kesicama”, tamnim kolutovima tako da celo lice dobija stariji, umorniji i manje privlačan izgled. Usled izražavanja emocija mimikom lica, treptanju i pokretima očiju, stresa i načina života, uz sva zagađenja, UV zraćenja, konzumiranje alkohola i cigareta, ali i genetske predispozicije oko naših očiju ostaje trag. Koži oko očiju potrebne su pre svega stalne zalihe vode. Osim toga, pravilno skidanje šminke i kreme, maske i serumi namenjeni isključivo ovoj regiji trebalo bi da su deo vaše svakodnevne rutine. Hijaluronska kiselina je upravo ta koja vezuje molekule vode, a uz to i učestvuje u prenosu hranljivih materija kroz kožu.

Najčešća Pitanja

Može li se uklanjanje podočnjaka kombinovati sa još nekom procedurom?

Za postizanje idealnog efekta, nehirurška korekcija podočnjaka se kombinuje sa procedurom konturisanja jagodica kada se središnjoj trećini lica u potpunosti vraća mladalački volumen i osveženost.

Da li je uklanjanje podočnjaka hijaluronskim filerima bolno?

Uklanjanje podočnjaka primenom hijaluronskih filera ne predstavlja nelagodu. Juvederm filer u sebi sadrži anestetik koji se prilikom unošenja oslobađa u tkivu što proceduru čini minimalno neprijatnom za pacijenta. 

Kada je efekat aplikacije hijaluronskih filera vidljiv?

Rezultat procedure je vidljiv za otprilike sedam dana ukoliko se pacijent pridržava uputstava koja dobije od naših specijalista. Kakav efekat ćemo postići? Postiže se dobijanje ujednačenog tena kože, koža oko očiju je vidno hidrirana, svežija, blistavija i zaglađenija, a podočnjaci su uklonjeni. Nema više umornog izgleda, a otklonjene su i sitne bore.

Postoji li poseban režim nakon uklanjanja podočnjaka?

Preporučuje se da se u narednih 48h ne trlja koža lica, kao i da se na mesto gde je hijaluronski filer apliciran ne nanosi šminka. Prvog dana je moguća pojava otoka, ali bez brige, to je normalna pojava koja će brzo proći. Tog prvog dana izbegavajte napor, vežbanje i alkohol. U prvoj nedelji se preporučuje manji unos tečnosti da bi se izbegla pojava edema, a prve dve nedelje najbolje je ne izlagati se suncu (po izlasku iz kuće obavezna je upotreba kreme sa zaštitnim faktorom). U tom periodu je potrebno izbegavati saunu i bazen.

Posle koliko vremena je potrebno ponoviti proceduru?

Trajanje filera je oko godinu dana, pa je to optimalni period kada bi trebalo ponoviti uklanjanje podočnjaka. Naravno, količina hijalurona koju je potrebno primeniti zavisi od pojedinačnog slučaja, trenutnog stanja, itd.

Da li je hijaluron štetan i mogu li se javiti neke komplikacije?

Hijaluron je organizmu poznat pa ga ne može odbaciti kao “strano telo”. Od rođenja je prisutan u našem telu, ali ga nažalost starenjem gubimo. Hijaluron je aktivni sastojak građe naše kože i sastavni deo vezivnog tkiva dermisa (sloj kože koji se nalazi ispod epidermisa). Iako se najvećim delom nalazi u koži, hijaluron je važan element za pravilno funkcionisanje celog organizma s obzirom da ulazi u sastav zglobova, tetiva, hrskavice, organa za varenje, srca, bubrega, itd.  Stoga, nema bojazni od komplikacija. No, u slučaju da se i javi neka komplikacija u istu tu regiju gde je ubrizgan aplicira se enzim koji ga razgrađuje.

Da li je uklanjanje podočnjaka tretman namenjen samo ženama?

Nikako! Prošlo je doba kad su estetski tretmani bili namenjeni isključivo pripadnicama “lepšeg pola”. Sve više muškaraca se odlučuje za uklanjanje podočnjaka i bora hijaluronskim filerima. Ova izuzetno popularna procedura preporučuje se svima onima koji žele da na brz i efikasan način dobiju osveženi izgled lica.

Da li je važno koji brend filera se koristi za uklanjanje podočnjaka?

Naravno! Fileri neproverenih brendova mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i trajnog narušavanja izgleda. Osim toga, hijaluronski fileri treba da budu odgovarajuće gustine za tu regiju lica. Preporučujemo isključivo ispitane hijaluronske filere nastale zahvaljujući tehnologiji najnoviji generacije i od proizvođača koje predstavlja ime u svetu nege, zdravlja i lepote već dugi niz godina.

Juvederm fileri koje koristimo su simbol kvaliteta u sferi hijaluronskih filera. Koriste se za obnavljanje i podmlađivanje putem popunjavanja bora i finih linija, kao i za dobijanje punoće obraza, brade i poboljšanje izgleda usana. Juverederm fileri se sastoje od najkvalitetnije hijaluronske kiseline koja se prirodno nalazi u telu i zadržava vodu u 1000 puta većoj zapremini od svoje, pa deluje kao “sunđer” ispod vaše kože. Juvederm fileri stimulišu proizvodnju kolagena.

Zašto je važno da proceduru izvodi stručno lice?

Za izvođenje uklanjanja podočnjaka nehirurškim putem uz pomoć hijaluronskih filera potrebna je stručnost i iskustvo. Zbog tanke i osetljive kože oko očiju, potrebno je da ubrizgavanje filera izvede specijalista. Filer je potrebno ubrizgati dovoljno duboko i ravnomerno, a istovremeno izbegavati krvne sudove. Ubrizgavanje hijaluronskih filera spada u jednu od najbezbednijih procedura estetske medicine, važno je da je izvodi stručno lice koje poznaju anatomiju lica i koje ume da rešava komplikacije ako do njih kojim slučajem dođe. Stoga vam preporučujemo da uklanjanje podočnjaka prepustite stručnjacima u koje imate poverenja i koji poseduju bogato iskustvo.

Diva Laser Centar može se pohvaliti višedecenijskim radom u oblasti estetske i laserske medicine, iskusnim i profesionalnim lekarima koji su dobro poznati stručnjaci i time da je kroz našu kliniku prošlo na desetine hiljada zadovoljnih klijenata koji nam se uvek rado vraćaju. Naš stručan tim garantuje vrhunske rezultate.

Uklanjanje podočnjaka hijaluronskim filerima – cena

Korekcija podočnjaka u Diva Laser Centru iznosi oko 300€ u dinarskoj protivvrednosti. Za više informacija, pogledajte naš kompletan cenovnik. Preciznija cena se definiše posle konsultacija, a ako je klijentu potrebno više tretmana odjednom odobravamo popuste.

Kako mogu da zakažem uklanjanje podočnjaka?

Ukoliko ste zainteresovani za uklanjanje podočnjaka nehirurškim putem, apliciranjem hijaluronskih filera, zakažite konsultaciju.

Zakažite svoj termin u našoj specijalističkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3 i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected]

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692