Neoperativni lifting kapaka

Neoperativni lifting kapaka obuhvata niz metoda koje nude mnogobrojne pogodnosti u odnosu na tradicionalne hirurške zahvate. Za razliku od hirurških metoda liftinga, neoperativne tehnike su neinvazivne, bezbolne i ne zahtevaju dugotrajan period oporavka. Na ovaj način, omogućavaju da se na komforan način i bez ikakvog rizika postignu željeni rezultati, poput podizanja kapaka i podmlađivanje okolne regije. 

U zavisnosti od procedure koja se primenjuje, neoperativni lifting kapaka traje od nekoliko minuta do sat vremena. Pacijenti mogu da se vrate svojim dnevnim aktivnostima veoma brzo, praktično odmah nakon tretmana. Trajanje rezultata neoperativnog liftinga varira u zavisnosti od primenjene procedure. Nakon njihovog isteka, tretman se ponavlja kako bi se efekat održao. 

U oblasti estetske medicine, primenjuju se različite metode neoperativnog liftinga kapaka. Neke od njih uključuju:

 • Botox je supstanca koja se dodaje u mišiće oko očiju kako bi se smanjila pojava bora i nabora oko kapaka, kao i podigli opušteni gornji kapci.
 • Hijaluronska kiselina se ubrizgava u kožu oko očiju. Podstiče hidrataciju, popunjava bore u toj regiji i pomaže zatezanju opuštenog gornjeg kapka. 
 • Radiofrekvencija (RF) koristi toplotu kako bi se stimulisao kolagen i elastin u koži oko očiju. Ova tehnika, takođe, znatno pospešuje tonus kože.
 • Laserska terapija koristi intezivnu svetlost kako bi se podigli kapci i smanjili napori oko očiju.

 

Šta je uloga očnih kapaka?

Iako ih često zanemarujemo, kapci igraju veoma važnu ulogu kada je u pitanju zdravlje oka. Oni predstavljaju kožne nabore, prekrivene sitnim dlačicama i lojnim žlezdama. Gornji kapak se nalazi iznad oka, dok je donji lociran ispod oka. Ispod kože kapaka je rastresito vezivno tkivo bez masti, dok  Njihova glavna uloga je zaštita očiju od prašine, sunca, vlage i drugih štetnih faktoraOčni kapci nam, takođe, olakšavaju treptanje, a to je proces koji omogućava vlaženje očiju i pomaže pri eliminaciji stranih čestica koje se nakupljaju na samoj površini oka. I sami kapci igraju značajnu ulogu u održavanju vlažnosti oka, jer poseduju žlezde koje proizvode suze. Kapci su, takođe, važni i sa aspekta estetike i doprinose celokupnom izgledu lica.  Pad gornjih kapaka koji se normalno dešava u procesu starenja dovodi do toga da pacijent dobija tužan, umoran i ostareo izgled. Baš iz ovih razloga, veoma je važno negovati kapke i održavati njihovo zdravlje. Opuštanje kapaka je čest problem sa kojima se pacijenti suočavaju, a jedan od najbezbolnijih i najsigurnijih rešenja ovog problema jeste neoperativni lifting. Osim što čini da vaše lice izgleda svežije i podmlađeno, neoperativno zatezanje kapaka doprinosi poboljšanju celokupnog kvaliteta života i podiže samopouzdanje pacijenata.

Promene koje nastaju u procesu starenja u regiji orbite

Pri starenju, sitne bore se pojavljuju u orbitalnoj regiji, dok podočnjaci nastaju kao rezultat degradacije vezivnog tkiva u predelu donjeg kapka. Posledično, gornji kapci se spuštaju, a dolazi i do pada tonusa celog lica. Na licu se prvi znaci starenja javljaju u predelu očiju zbog njihovih posebnih anatomskih osobina. Njih čini tanka koža kapaka i periorbitalne regije. Gubitak potpornog tkiva je uočljiv, a pojačan vaskularni crtež u zoni donjeg kapka, što se na licu ispoljava kao pojava tamnih podočnjaka.

Koji faktori utiču na starenje kapaka?

Opuštanje kapaka najčešće nastaje kao posledica starenja. Mnogi faktori utiču na spuštanje kapaka, a neki od njih su:

 • Gubitak elastičnog tkiva u koži
 • Slabljenje vezivnog tkiva u kapcima
 • Degeneracija kolagena izazvana izlaganjem suncu
 • Starosna degeneracija kolagena
 • Pušenje i izloženost drugim štetnim isparenjima

Takođe, postoje mnoge sistemske bolesti koje utiču na promene u koži kapaka. Neke od njih su bolesti štitne žlezde, amiloidoza, bubrežna insuficijencija, Ehlers-Danlosov sindrom, traume očnih kapaka ksantelazme – naslage masti i holesterola nakupljene u potkožnom tkivu. 

Šta je radiofrekvencijski (RF) lifting?

RF lifting (radiofrekvencijski lifting) je neinvazivna kozmetička procedura koja se koristi za podizanje i zatezanje kože. Ova procedura koristi radiofrekvencijsku energiju kako bi zagrejala dublje slojeve kože. To dovodi do kontrakcije kolagena i podizanja kože. Sem pri tretmanu podizanja kapaka, RF lifting se obično primenjuje na drugim delovima lica, vratu, rukama i ostalim regijama koje su sklone opuštanju kože. Ovaj neinvazivni metod  podrazumeva primenu RF energije Alma lasers platforme putem jedinstvenog periorbitalnog nastavka. Njegov specijalni tehnološki dizajn namenjen je za regiju oko očiju, u svrhu zatezanja supraorbitalnog dela ili gornje regije orbite. On služi i za lifting gornjih kapaka kroz procedure koje su u potpunosti bezbedne i bezbolne. RF tehnikom podmlađivanja ili radiotalasnim liftingom se podstiče pojačana produkcija kolagena i zatezanje regije i pacijent dobija odmorniji i mladalački izgled.

Koji su efekti radiofrekvencijskog liftinga?

Efekat RTL se ne odnosi isključivo na lifting kapaka. Ova procedura je veoma značajna i za poboljšanje kvaliteta i strukture tretiranih zona. Sam efekat radiofrekvencijskog liftinga podseća na botoks. Glavna razlika je što, u ovom slučaju, supstanca ne ubrizgava u lice. Takođe, pokreti lica ostaju u potpunosti očuvani. Kvalitet kože je poboljšan, kao i njena hidriranost i tonus. Duboke bore su znatno umanjene, koža obraza je zategnutija, a bore oko usana postaju nevidljive. Sama pristupčnost ovog tretmana regiji kapaka čini RTL postao veoma popularnim. Masni jastučići se znatno umanjuju, dublje bore su smanjene, dok one pliće potpuno nestaju. Efekat radiotalasnog snopa utiče samo na kolagena i elastična vlakna kože. Na ovaj način, podstiče se sinteza kolagena i elastina koja ima impresivan uticaj na poboljšanje celokupnog tonusa kože. Pri jednoj proceduri, mogu se tretirati kompletno lice i vrat sa dekolteom. Ove zone se, takođe, mogu tretirati pojedinačno.

Koje su prednosti neoperativnog zatezanja kapaka?

Pri ovoj vrsti neoperativnog zatezanja kapaka, koristi se radiofrekvencijska energija kako bi se stimulisala proizvodnja kolagena i elastina u koži. Postoje mnoge prednosti ovog tretmana, a neke od njih su: 

 • Podmlađivanje kože: Ova procedura povećava proizvodnju kolagena i elastina u koži. Samim tim, poboljšava tonus kože i čini je čvršćom i glatkom. Takođe, smanjuje se vidljivost finih linija i bora, a tekstura kože se poboljšava.
 • Bezbolan i komforan tretman: RF lifting očnih kapaka je neinvazivan i bezbolan tretman. On se obavlja bez anestezije i ne iziskuje oporavak. Pri ovom tretmanu, pacijenti osete topli osećaj na koži.  
 • Neinvazivnost: RF lifting ne oštećuje kožu i ne postoji opasnost od opekotina ili trajnih oštećenja kože.
 • Brzi rezultati: Efekti RF podizanja kapaka su vidljivi gotovo odmah nakon tretmana i mogu se poboljšati tokom vremena. Ono što klijenti prvo primete je poboljšana tekstura i tonus kože već nakon prvog tretmana. Izgled je podmlađen, a bore u uglovima očiju su smanjene.
 • Kratko trajanje tretmana: RF lifting tretmani obično traju manje od sat vremena, ovisno o području koje se tretira. Ovaj tretman može se lako uključiti u uobičajeni raspored i neće ometati dnevne aktivnosti.
 • Prirodan izgled: Jedna od najvećih prednosti RF liftinga očnih kapaka leži u prirodnosti izgleda pacijenta. Koža je vidno zategnutija, blistavija, mladalačka, bez zategnutosti lica ili grčeva. 
 • Kratko trajanje tretmana: RF lifting tretmani obično traju manje od sat vremena, ali to zavisi od regije koja se tretira. Ovu proceduru možete uvrstiti u svoje dnevne aktivnosti bez rizika da će vam remetiti raspored. 

Najčešće postavljana pitanja – RF lifting

Da li postoje neželjeni efekti RF liftinga kapaka?

RF lifting je bezbolna, neinvazivna metoda koja kod većine pacijenata protekne bez ikakvih neželjenih efekata. Svakako, mogu se javiti određene neželjene reakcije, iako su one uglavnom blage i prolazne. Neke od njih uključuju crvenilo kože u predelu kapaka, koje uglavnom traje do nekoliko sati posle tretmana. Takođe, može doći do povećane osetljivosti kože na dodir ili pritisak, što traje maksimalno nekoliko dana. Važno je da se pre tretmana RF liftinga kapaka posavetujete sa kvalifikovanim stručnjakom kako biste znali šta da očekujete, kako da negujete kožu nakon tretmana, kao i bili u potpunosti upoznati sa potencijalnim neočekivanim efektima. Ukoliko primetite simptome koji su netipični za ovaj tretman, obavezno konsultujte svog lekara. .

Da li se RF tretman može kombinovati sa drugim procedurama?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan i glasi – DA. RF lifting kapaka se može kombinovati sa drugim tretmanima u sklopu nege lica. Svakako, pre kombinovanja tretmana uvek je najbolje da se konsultujete sa stručnjacima koji će najbolje proceniti koje druge procedure su kompatibilne sa neinvazivnih podizanjem kapaka putem radiofrekvencije i kako ih treba kombinovati da bi se postigli rezultati koji su u skladu sa vašim potrebama.  Neki od tretmana sa kojima se RF podizanje kapaka može kombinovati su lifting plazmom, lifting osam tačaka i injektovanje hijalurona u temporalnu ili slepoočnu regiji u cilju liftinga. Na ovaj način, postiže se bolji estetski rezultat i poboljšava se tekstura i zdravlje kože lica.

Kome je RF lifting namenjen?

Ova procedura je idealna za pacijente koji žele savršen rezultat liftinga bez primene hirurške intervencije. Kod mladih osoba, može se primenjivati već od 25. Godine kao mera prevencije starenja. Kod starijih osoba, RF lifting pomaže pri uklanjanju vidljivih bora i zatezanju kože. Ovo je u potpunsti je bezopasan, bezbolan tretman koji ne zahteva anesteziju. Posle njega, možete se vratiti svojim dnevnim aktivnostima.

Kako se vrši RF lifting?

RF lifting je procedura koja ne iziskuje mnogo vremena. Sastoji se od sledećih koraka.Pre tretmana, predeo oko kapaka se temeljno čisti i nanosi se gel za hlađenje. Zatim, naši profesionalci postavljaju RF aplikator na ciljno područje i započinju proceduru. Ovaj uređaj emituje radiofrekvencijsku energiju koja prožima dublje slojeve kože, zagreva ih i pospešuje kreiranje kolagena i elastina. Sam tretman ne traje dugo – od 15 do 30 minuta. To, svakako, zavisi od regije koja se tretira pri jednom tretmanu. Posle tretmana, uklanjamo gel i na područje koje je tretirano se nanosi umirujuća hidratantna krema. 

Koliko tretmana mi je potrebno?

To zavisi od individualnih potreba svake osobe i od tretiranog područja. Iako jedan tretman pruža vidljive rezultate, ali oni nisu dugotrajni. To se dešava zato što je ova procedura postepena i pospešuje kreiranje kolagena i elastina tokom vremena. Redovni tretmani RF liftinga u razmaku od 2 do 4 nedelje omogućavaju da se postignu dugotrajni rezultati. U zavisnosti od potreba pacijenta, tretmani se obično ponavljaju u razmaku od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Za najbolje rezultate, poželjna je serija od 4 do 6 tretmana, nakon čega rezultati traju do dve godine. Nakon tog perioda, tretman se ponavlja kako bi se efekti zadržali. 

Da li RF tretman boli?

RF lifting kapaka je neinvazivan i bezbolan proces koji ne zahteva primenu anestezije. Tokom tretmana može se osetiti blaga toplota, peckanje ili trnci, ali to su normalni efekti RF energije koja prodire u dublje slojeve kože. Ovi efekti obično traju kratko i ne predstavljaju ozbiljan problem. Stručnjak koji vrši tretman RF liftinga može podesiti jačinu RF energije u zavisnosti od individualnih potreba svake osobe i osetljivosti kože. U Diva Laser Centru, naš primarni cilj je udobnost pri svakom tretmanu. U retkim slučajevima, može se javiti nešto jače peckanje ili bol, ali to je obično kratkotrajno i prolazno. Ako se jave bilo kakve neprijatnosti, odmah obavestite stručnjaka koji vrši tretman kako bi mogao da prilagodi intenzitet RF energije.

Kako da zakažem neoperativno zatezanje kapaka?

Stručnjaci iz Laser Centra Diva I dostupni su vam svakog radnog dana u toku radnog vremena. Ukoliko niste sigurni koji je tretman najbolji za vas ili želite da se raspitate o benefitima ili procesima RF liftinga, ne ustručavajte se da zakažete konsultacije sa našim specijalistima – besplatne su. Oni će vam pružiti sve informacije koje su vam potrebne o samom toku procesa neinvazivnog zatezanja kapaka, kao i preporučiti dodatne korake i procedure koje možete kombinovati kako biste postigli što bolje rezultate.  Zakažite svoj termin u našoj specijalističkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija  svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3  i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected]. Dostupan je i naš mobilni telefon 069/692-692.

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692