Lasersko Uklanjanje Kapilara na Licu, Telu i Nogama

Kako prošireni kapilari predstavljaju estetski problem, i to naročito za pripadnice lepšeg pola, estetska medicina je decenijama tragala za metodom koja bi bila dovoljno efikasna da ih u potpunosti eliminiše. U toku tog perioda isprobane su različite tehnike uklanjanja kapilara ili smanjenja njihove vidljivosti, ali bez većeg uspeha. Kapilari bi se ponovo vraćali nakon nekog vremena.
Sve do pojave lasera i njegove primene u svrhe esteske medicine. Ova revolucionarna metoda kojom se tretiraju različite promene krvnih sudova rešava problem proširenih kapilara jednom zauvek, dok kožu ostavlja svežom i mladolikom.
Upravo ova proverena i dokazano efikasna metoda dostupna je i našim pacijentima u Diva Laser Centru.
Recite zbogom proširenim kapilarima za sva vremena i zasijajte punim sjajem uz pomoć laserskog uklanjanja kapilara!

Koje su prednosti uklanjanja kapilara Nd-YAG laserom?

Sve do nedavno, za uklanjanje proširenih kapilara sa regije lica, tela i nogu koristile su se dve veoma invazivne metode – operativno lečenje i sklerozantna terapija. Pored toga što se dovode u vezu sa određenim rizicima po zdravlje pacijenta, obe metode su u velikoj meri bolne i neprijatne za pacijenta. A kao da to nije dovoljno, ni operativno lečenje ni sklerozantna terapija nisu u stanju da vas u potpunosti oslobode proširenih kapilara, već se oni nakon određenog vremena ponovo vraćaju. Međutim, moderna tehnologija je napredovala i danas postoji i alternativna metoda u vidu lasera, koja čini da uklanjanje kapilara postane trajan, bezbolan, bezbedan i komforan proces bez bilo kakvih rizika po zdravlje pacijenta. Laser koji se u te svrhe koristi je nadaleko poznati Nd-YAG laser. Ovaj superiorni tip lasera pripada vaskularnim laserima čija je glavna svrha upravo uklanjanje vaskularnih lezija, poput kapilara, spajder nevusa i hemangioma. Takođe, Nd-YAG laseri, zajedno sa Dye VL laserima, pokazali su svoju učinkovitost čak i u terapiji rozacee. Ono što izdvaja Nd-YAG laser i čini ga preporučenom metodom za lečenje malih krvnih sudova jeste njegova preciznost i selektivnost. Drugim rečima, laser deluje isključivo na proširene krvne sudove, ostavljajući kožu i okolna tkiva u potpunosti intaktnim. Bez izazivanja iritacije, crvenila ili bilo kakvih oštećenja, ne čudi što je ovaj laser postao metoda izbora za rešavanje problema proširenih kapilara. Zahvaljujući ovom fantastičnom laseru, cela procedura je brza, u potpunosti bezbolna, bez rizika po zdravlje i bez bilo kakvih neželjenih efekata. 

Laser svojim delovanjem trajno uklanja sve male krvne sudove čiji je prečnik od 0,5 do 2,5 mm, bez obzira na njihovu lokaciju. Jedan tretman traje od 20 do 60 minuta, a za postizanje željenog efekta u proseku je potrebno od 2 do 3 tretmana. Laserskom terapijom se postiže sprečavanje daljeg širenja tretiranih kapilara, kao i vidno smanjenje broja proširenih krvnih sudova već nakon prvog tretmana. Takođe, s obzirom da se kapilari odstranjuju selektivno, bez ikakve iritacije kože i okolnih tkiva tretirane regije, ovaj tretman pacijentima donosi i fantastičan estetski rezultat koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Laserom se mogu tretirati sve regije na licu, telu i nogama. Izuzetak je periorbitalna regija. Zbog svojih inovativnih karakteristika, Nd-YAG laser je doneo mnogobrojne prednosti na polju estetske medicine. I upravo iz tog razloga ga koriste i naši stručnjaci u Diva Laser Centru.

Koje su indikacije za lasersko uklanjanje kapilara?

Postoji nekoliko indikacija za uklanjanje proširenih kapilara laserom:

 • Teleangiektazije i spajder nevusi na licu i telu
 • Kapilari i hemangiomi na licu i telu
 • Venulice i venski kapilari na licu i telu

Kako izgleda procedura uklanjanja kapilara laserom?

Onog momenta kada se pacijent podvrgne tretmanu, na tretirano područje kože počinje da deluje laserski zrak dužine 1064 nm. Ovaj zrak samo prolazi kroz kožu, pri tome je ni najmanje ne oštećujući. On zapravo deluje isključivo na krvne sudove, koji ga resorbuju čim dođu sa njim u kontakt. Jednom kada krvni sudovi resorbuju laserski zrak, dolazi do njihovog trajnog uništenja, koje se dešava kao posledica procesa poznatog pod nazivom fototermokoagulacija. Drugim rečima, tokom fototermokoagulacije dolazi do pretvaranja svetlosne energije laserskog zraka u toplotnu, koja dalje vrši koagulaciju krvnog suda, čime tretirani kapilari bivaju trajno otklonjeni. 

Kako se pripremiti za proceduru uklanjanja kapilara laserom?

Neposredno pre i nakon laserskog tretmana uklanjanja kapilara, pacijenti bi trebalo da se pridržavaju sledećih nekoliko koraka.

Dve nedelje pre i posle tretmana treba izbegavati:

 • Lokalnu primenu vitamina A ili hidrohinona
 • Sve proizvode koji se koriste za piling
 • Proizvode za samopotamnjivanje
 • Upotrebu solarijuma
 • Izlaganje sunčevim zracima bez zaštitnog faktora (obavezna upotreba faktora SPF 50)
 • Sve metode uklanjanja dlačica, uključujući i depilaciju voskom

Četiri nedelje pre i posle tretmana treba izbegavati:

 • Mehanički piling kože
 • Hemijski piling kože

Ukoliko se pridržavate stručnih preporuka, sam tretman će vam doneti efikasnije rezultate. 

Zašto treba da izaberete Diva Laser Centar?

Diva Laser Centar postoji već preko 30 godina. Zbog svog bogatog iskustva u laserskoj i estetskoj medicini i dermatologiji, upotrebe modernih i dokazano efikasnih tehnologija, kao i tima stručnjaka koji predano rade i konstatntno se usavršavaju, naš centar je postao sinonim za vrhunski kvalitet i fantastične rezultateZahvaljujući stručnom medicinskom kadru, upotrebi savremene laserske tehnologije, najpouzdanijim uređajima i revolucionarnim metodama koje primenjujemo, Diva Laser Centar uživa poverenje klijenata u zemlji ali i u regionu. Stručnost, posvećenost i tehnologija garantuju uspešnost svih procedura kojima se tretiraju različita stanja i promene na koži, što je upravo ono po čemu je naš centar i poznat. Takođe, reč je o prvom dermatološkom centru koji je učinio savremene dermatološke i hirurške lasere lako dostupnim pacijentima sa ovih prostora. U prostorijama našeg centra upotrebljavaju se isključivo laseri najnovije generacije – Fotona Combo laser i Alma Harmony XL Pro, koji su ujedno i najnoviji modeli lasera na tržištu proizvedeni od strane svetski poznate firme Alma lasers. Obe laserske platforme mogu imati i estetsku i medicinsku primenu u zavisnosti od potreba pacijenta. Ono što nas posebno izdvaja jeste i to što nudimo našim pacijentima uklanjanje kapilara najsavremenijim Nd-YAG laserom najnovije laserske Harmony XL PRO platforme, koji je poznat po svom izrazito visokom stepenu učinkovitosti. Nd-YAG laseri su specijalno dizajnirani za otklanjanje najčešćih vaskularnih problema sa kojima se pacijenti u praksi susreću, poput proširenih kapilara ili rozacee. Ovaj neverovatni laser vam na efikasan, bezbedan i bezbolan način omogućava da se rešite proširenih kapilara jednom zasvagda, a stručnjaci koji su zaposleni u Diva Laser Centru svojim višedecenijskim iskustvom garantuju najviši stepen kvaliteta pružene usluge. 

Najčešća pitanja

Šta su prošireni kapilari i kako nastaju?

Prošireni kapilari su izražene crvene linearne promene ili mrežaste forme sitnih krvnih sudova koje postaju vidljive neposredno ispod površine kože. Razlozi za njihov nastanak su višestruki. Mogu se javiti kao posledica preteranog izlaganja kože štetnim UV zracima, bilo direktnim sunčanjem ili upotrebom solarijuma. Takođe, mogu nastati i kao rezultat određenih tipova mehaničkih povreda na koži ili kao posledica promena koje se javljaju tokom i nakon trudnoće. Isto tako, genetika ima velikog udela u njihovom pojavljivanju. Neretko se javljaju i kao posledica poremećaja u radu hormona, viška kilograma, povećanog unosa začinjene hrane, kao i konzumiranja alkohola i duvanskih proizvoda. 

Jednom prošireni kapilari često ostaju uvećani, zbog visoke elastičnosti njihovih zidova. Na površini kože uočavaju se kao male crvene tačke, linije ili mreže na licu, telu i nogama i predstavljaju vrlo čest estetski problem, naročito među ženskom populacijom. Srećom, ovaj problem se danas može veoma efikasno rešiti laserskim putem.

Kakav tip kapilara se može tretirati laserom?

Nd-YAG laserom se mogu tretirati svi mali krvni sudovi promera od 0,5 do 2,5 mm koji su locirani u regiji lica, tela ili nogu. Regija u kojoj se laser ne sme primenjivati jeste očna regija. Takođe, laser se ne preporučuje ni za tretman regija oko stopala i članaka nogu. Razlog za ovo je visok hidrostatski pritisak, što onemogućava obliteraciju krvnih sudova i čini celokupnu proceduru neefikasnom. Ono što je važno napomenuti jeste da laser nije pogodan za upotrebu kod pacijenata koji pate od problema obolelih vena. Kada je u pitanju ova indikacija, procedura koju preporučujemo za rešenje tegoba jeste hirurška intervencija. 

Da li se laserom mogu tretirati kapilari koji su nastali kao posledica pojedinih oboljenja?

Kapilare koji su nastali kao rezultat oboljenja poput rozacee ili seborejičnog dermatitisa ne samo da možete tretirati laserom, već je to i preporučljivoRazlog za to jeste što laser, pored uklanjanja proširenih krvnih sudova, pomaže u tretmanu i lečenju osnovnog oboljenja kože. Talasna dužina lasera je takva da deluje protivupalno na vaskularnu strukturu kože, što dovodi do eliminacije kapilara i redukcije perutanja kože.

Po kom principu radi Nd-YAG laser?

Laserski zrak je monohromatski zrak čija talasna dužina iznosi 1064 nm (nanometara). Ovaj zrak samo prolazi kroz kožu, pri tom ne izazivajući nikakva oštećenja ili iritaciju, da bi zatim bio resorbovan kada dođe u dodir sa tretiranim krvnim sudovima.  Talasna dužina laserskog zraka odgovara maksimalnom stepenu resorpcije od strane hemoglobina, što za rezultat ima trajni nestanak tretiranog kapilara i to pomoću procesa koji je poznat pod nazivom fototermokoagulacija. Fototermokoagulacija je proces tokom kojeg se svetlosna energija koju emituje laserski zrak pretvara u toplotnu energiju. Pod uticajem toplotne energije, dolazi do koagulacije tretiranog krvnog suda. Krvni sud se zatim transformiše u fibroznu traku i nestaje u potpunosti. 

Koliko je tretmana potrebno uraditi kako bi efekat uklanjanja kapilara bio trajan?

Kako bi rezultat uklanjanja proširenih krvnih sudova bio trajan, potrebno je uraditi od dva do tri tretmana laserom. Pauze između tretmana treba da iznose od 4 do 6 nedelja. 

Da li je procedura uklanjanja kapilara laserom bezbedna?

Procedura uklanjanja proširenih malih krvnih sudova specijalno dizajniranim vaskularnim Nd-YAG laserom je u potpunosti bezbedna, sigurna, bezbolna i bez ikakvih neželjenih efekata i rizika po zdravljeOvaj laser upotrebljava najsavremeniju i u praksi proverenu i isprobanu tehnologiju kojom se monohromatski znak plasira uporedo sa sistemom zaduženim za kontaktno hlađenje kože. Zrak deluje isključivo na kapilare, ostavljajući kožu i okolne strukture u potpunosti netaknutim. Krvni sudovi bivaju uništeni bez ikakve iritacije ili oštećenja okolnih struktura i regijaNd-YAG laser se već dugo nalazi u kliničkoj praksi i godinama se upotrebljava u najmodernijim svetskim klinikama. U Diva Laser Centru, laser je u upotrebi već dvadesetak godina, što govori o njegovom kvalitetu, bezbednosti, preciznosti i neverovatnim rezultatima koje postiže. Za sve ove godine koliko se laser koristi kod nas, kroz naš centar je prošlo na hiljade pacijenata u čijoj terapiji je primenjivan radi uklanjanja proširenih kapilara. Nikada do sada nije bila prijavljena ni jedna jedina komplikacija nastala kao posledica njegove primene.

Koji su neželjeni efekti ND-YAG lasera?

Ne postoje! Jedna od najvećih prednosti upotrebe lasera u cilju uklanjanja proširenih kapilara jeste upravo to da nakon tretmana nema apsolutno nikakvih neželjenih efekata, komplikacija, niti rizika po zdravljeZa ovo je zaslužna savremena tehnologija koja se primenjuje u radu lasera i koja omogućava potpunu preciznost laserskog zraka. Zrak deluje isključivo na male krvne sudove, ostavljajući kožu i okolne strukture u potpunosti intaktnim i bez iritacije ili oštećenja. 

Da li postoje kontraindikacije za primenu lasera u cilju uklanjanja proširenih kapilara?

Iako se laserski tretmani mogu primenjivati u većini slučajeva, ipak postoje retke kontraindikacije zbog kojih se laserska terapija ne preporučuje. Ove kontraindikacije obuhvataju sledeća stanja: postojanje malignih oboljenja kod pacijenta, epilepsija, koagulopatija, kao i primena antikoagulantnih lekova. Takođe, lasersko uklanjanje kapilara se ne preporučuje ni ženama koje su u drugom stanju. 

Kojim metodama su se do sada tretirali kapilari?

Do pojave lasera, metode koje su primenjivane u tretmanu proširenih kapilara i venula su bile sklerozantna terapija i lečenje operativnim putemObe ove metode imaju određene nedostatke. Najpre, obe procedure su dosta invazivne i sa sobom nose značajan rizik od pojave neželjenih efekata. Takođe, pacijenti se često žale na neprijatnost, nelagodu i iritaciju. Pored toga, i operativno lečenje i sklerozantna terapija zapravo nisu namenjene lečenju malih krvnih sudova, već se preporučuju za tretiranje većih krvnih sudova. 

Koje su najveće prednosti ND-Yag lasera?

Najveće prednosti primene Nd-YAG lasera za trajnu eliminaciju proširenih kapilara su sledeće:

 • Procedura je u potpunosti bezbolna, sigurna, i bez neželjenih efekata;
 • Potrebno je samo dva do tri tretmana kako bi se postigao trajan rezultat i kapilari u potpunosti nestali; 
 • Sam tretman izuzetno kratko traje – u proseku od dvadeset do šezdeset minuta;
 • Mogu se tretirati sve regije na licu, telu i nogama, osim regije oko očiju;
 • Tretmanom se efikasno prevenira dalje proširivanje tretiranih krvnih sudova.

Kako mogu da zakažem tretman?

U Diva Laser Centru, tretman možete zakazati svakog radnog dana u okviru radnog vremena. Konsultacije za sve laserske i estetske procedure su BESPLATNE, a rade ih lekari koji će vam dati najprecizniju informaciju o efektu koji možete da očekujete, kao i preporuku o nekim drugim procedurama koje eventualno možete kombinovati radi postizanja najboljeg rezultata. Zakažite svoj termin za besplatnu konsultaciju u našoj specijalističkoj ordinaciji Diva Novi Beograd ili Diva Slavija svakog radnog dana u okviru radnog vremena pozivom na brojeve +381 11 66 04 55 3 i +381 11 24 44 676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected]

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692