Šta je to rejuvenacija intimne regije?

Rejuvenacija intimne regije je lasersko podmlađivanje intimne regije, takođe poznato i kao vaginalno pomlađivanje ili vaginalna rejuvenacija. U pitanju je kozmetički tretman koji se koristi za pomlađivanje i revitalizaciju vaginalne regije. Ovaj tretman obično koristi lasersku tehnologiju koja emituje pulsirajuće svetlo i toplotu kako bi se stimulisala ćelijska regeneracija i povećala količina kolagena i elastina u tkivu vagine. Ovaj medicinski antiaging postupak obično počinje konsultacijom s lekarom specijalistom, koji će proceniti da li ste dobar kandidat za ovaj tretman. Takođe će vam pružiti informacije o tome kako se tretman izvodi, koliko dugo traje i šta možete očekivati tokom i nakon tretmana. Tokom tretmana, laserska tehnologija se koristi za zagrevanje tkiva vagine i podsticanje proizvodnje kolagena i elastina. Ovo može dovesti do smanjenja suvoće vagine, povećanja elastičnosti, smanjenja nelagodnosti tokom seksa i povećanja seksualnog zadovoljstva. Tretman obično traje oko 30-60 minuta uz minimalno ili nimalo nelagodnosti. Moguće je da će biti potrebno nekoliko sesija tretmana da se postigne željeni rezultat.

Koji su simptomi menopauze?

Simptomi menopauze:

 • suvoća vagine – iritacija kože i sluzokože
 • smanjena vlažnost intimne regije
 • bol prilikom intimnih odnosa/dispareunija
 • bol prilikom uriniranja
 • infekcije urinarnog trakta

 

Bol u intimnoj regiji i inkontinencija urina mogu se javiti premenopauzalno i nakon porođaja. Navedeni simptomi su hroničnog karaktera i imaju tendenciju pogoršavanja tokom vremena ugrožavajući kvalitet života žene. Lokalna terapija preparatima estrogena može biti efikasna ali i nebezbedna kod žena koje u anamnezi imaju predispoziciju za nastanak estrogen zavisnih tumora. Laserska vaginalna rejuvenacija se pokazala kao najefikasniji metod u tretiranju urinarnih i vaginalnih simptoma menopauze i pada kvaliteta seksualnog života kod žena.

Suvoća vagine

Potrebno je naglasiti da suvoća vagine predstavlja čest problem kod žena u menopauzi o kojem se malo govori, a uzrokovana je nedostatkom estrogena u organizmu. Kako se sluzokoža vagine stanjuje i suši, dolazi do povećanog rizika od infekcija koje mogu biti neugodne i bolne za žene. Ovo je posledica promene pH faktora i kiselosti vagine i mokraćnih kanala, koji se događaju zbog istanjenja sluzokože. U takvim situacijama, uzimanje antibiotika ne predstavlja preporučljivo rešenje. Međutim, postoji novi i inovativni pristup u rešavanju ovog problema – rejuvenacija intimne regije laserom poznata i kao “orošavanje vagine”. Ova procedura je sigurna i neinvazivna, a zahvaljujući njoj, žene mogu da povrate mladalački izgled i osećaj u svojoj intimnoj regiji. Rejuvenacija laserom pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena i poboljšava elastičnost kože i sluzokože, što pomaže u sprečavanju infekcija i suvoće vagine. Uz to, ova procedura pomaže u smanjenju neugodnih simptoma koji prate menopauzu, kao što su svrab i peckanje. Dakle, rejuvenacija intimne regije laserom nije samo estetski tretman, već može biti i rešenje za medicinske probleme. 

Inkontinencija u menopauzi

Inkontinencija u menopauzi može biti frustrirajući i neprijatan problem koji se javlja kod mnogih žena. Ovaj problem može biti uzrokovan smanjenjem nivoa estrogena u organizmu, koji su ključni za zdravlje i funkciju uretralnog sfinktera i mišića karlice. Kako se ovaj mišićni tonus smanjuje, dolazi do problema sa zadržavanjem mokraće, a to može dovesti do inkontinencije. Rejuvenacija intimne regije laserom može biti korisna u rešavanju problema inkontinencije u menopauzi. Ova procedura pomaže u stimulaciji rasta novih ćelija, čime se povećava elastičnost sluzokože i mišićnog tkiva karlice. Na taj način, laserom stimulišemo proizvodnju kolagena koji jača mišiće karlice, pa dolazi do poboljšanja tonusa mišića i zadržavanja mokraće. Kada se tonus mišića karlice poboljša, to može pomoći u sprečavanju inkontinencije i smanjenju učestalosti problema sa zadržavanjem mokraće. Uz to, ova procedura može pomoći u smanjenju neugodnih simptoma koji se javljaju kod problema sa inkontinencijom, kao što su neprijatni mirisi i svrab. Rejuvenacija intimne regije laserom nije invazivna i procedura traje relativno kratko, a broj tretmana koji su potrebni zavisi od individualnih potreba svake pacijentkinje. U kombinaciji sa vežbama za jačanje mišića karlice, ovaj tretman može biti izuzetno efikasan u rešavanju problema inkontinencije u menopauzi.

Efekat lasera na problem sa inkontinencijom

Inkontinencija, odnosno nekontrolisano isticanje urina, čest je problem kod žena, posebno nakon porođaja i menopauze. Međutim, laserska rejuvenacija intimne regije može pomoći u rešavanju ovog problema. CO2 frakcionisani laser se usmerava na tkivo oko uretre, što poboljšava tonus mišića i povećava čvrstoću tkiva. Laserski tretman stimuliše proizvodnju kolagena i podstiče obnavljanje tkiva u intimnoj regiji. To može pomoći u jačanju mišića koji podržavaju mokraćnu bešiku, što smanjuje rizik od inkontinencije. Osim toga, poboljšana cirkulacija krvi u području urogenitalnog trakta takođe može pomoći u smanjenju simptoma inkontinencije.

Podmlađivanje vagine: Kako izgleda procedura?

Kada pacijentkinja bude pripremljena za postupak laserske vaginalne rejuvenacije, procedura obično počinje primenom lokalnog anestetika kako bi se smanjila nelagoda tokom izvođenja tretmana. Nakon toga se CO2 frakcionisani laser lagano usmerava na sluznicu vagine pomoću posebnog skenera. Laserski zrak deluje nežno, bezbolno i efektno na sluznicu vagine, stimulišući produkciju kolagena. Kolagen je važan protein koji igra ključnu ulogu u održavanju zdrave kože, a takođe pomaže u održavanju tonusa i elastičnosti tkiva u intimnoj regiji. Tretman intimne regije laserom izaziva mikropovrede u sluznici vagine, koje podstiču telo da proizvodi nove doze kolagena i potpomažu obnavljanje i jačanje vaginalne sluznice i potpornog tkiva. Ovaj proces takođe doprinosi povećanju cirkulacije krvi u intimnoj regiji, što dodatno poboljšava zdravlje tkiva. Procedura obično traje oko 30 minuta, u zavisnosti od pacijentkinje, individualnog stanja i područja koje se tretira. Nakon postupka, pacijentkinja će možda osetiti lagani osećaj peckanja ili nelagode u intimnoj regiji, ali ovo obično nestaje u roku od nekoliko sati do dana. Pacijentkinja može nastaviti sa svojim normalnim aktivnostima odmah nakon postupka, ali se obično preporučuje izbegavanje seksualne aktivnosti i korišćenje tampona nekoliko dana kako bi se omogućilo potpuno zaceljivanje.

Prednosti rejuvenacije intimne regije

Laserska rejuvenacija vagine je postupak koji se sve više koristi u medicini kako bi se povećala funkcionalnost i poboljšao kvalitet života žena. Neki od glavnih benefita laserske rejuvenacije vagine uključuju:

 • Poboljšanje vaginalnog zdravlja: Laserska rejuvenacija vagine može pomoći u smanjenju suvoće vagine, svraba, bola i upale usled menopauze ili drugih hormonalnih poremećaja.
 • Poboljšanje seksualnog zadovoljstva: Laserska antiaging medicina intimne regije može pomoći u povećanju libida i užitka tokom seksualnih odnosa, poboljšati tonus i elastičnost vaginalnog tkiva i povećati vaginalnu vlažnost.
 • Poboljšanje urinarne funkcije: Laserska rejuvenacija intimne regije se posebno preporučuje ženama koje pate od simptoma urinarne inkontinencije što uključuje nekontrolisano mokrenje.
 • Poboljšanje kvaliteta života: Dolazi do poboljšanja kvaliteta života žena, povećanja samopouzdanja i samopoštovanja, te opšteg blagostanja.

Rezultati procedure laserske vaginalne rejuvenacije

Rezultati procedure laserske rejuvenacije intimne regije mogu se razlikovati od žene do žene i zavise od njihovog individualnog stanja i potreba. U nekim slučajevima, pacijentkinje mogu primetiti da je došlo do poboljšanja odnosno da su se rešile nekadašnjih simptoma kao što su suvoća vagine, svrab, bol i upala, kao i da je došlo do smanjenja simptoma inkontinencije i osećaja bola i nelagode seksualnog odnosa. Takođe je primetna veća elastičnost vaginalnog tkiva, čime se postiže poboljšanje kvaliteta seksualnog života.Rezultati laserske vaginalne rejuvenacije obično se vide nakon nekoliko tretmana, u zavisnosti od individualnih potrebama svake žene. Tretmani su obično brzi, jednostavni i gotovo bezbolni, uz minimalno vreme oporavka. Procesi podmlađivanja i regeneracije tkiva traju nekoliko nedelja nakon tretmana. Efekat se primećuje i nakon prvog tretmana – vaginalna sluzokoža postaje nahranjena i hidrirana, epitel se zadebljava, jačeg je tonusa i elasticiteta. Uspostavlja se normalna vaginalna pH vrednost koja omogućava održavanje normalne protektivne barijere i redukuje rizik od nastanka infekcija.

Da li postoje rizici prilikom izvođenja tretmana? 

Lasersko podmlađivanje intimne regije je odobreno od strane FDA i apsolutno bezbedno. Nakon izvršene procedure, kao i kod svakog laserskog tretmana postoji kratak period oporavka od lokalnog otoka i crvenila koji prolaze kroz 24h.

Koliko tretmana rejuvenacije intimne regije je poželjno uraditi?

Za postizanje najboljih rezultata poželjno je uraditi 3-4 tretmana u nizu, sa razmacima od 4-6 nedelja.

Koliko traje efekat jednog laserskog tretmana?

Efekti su primetni inicijalno nakon tretmana i poboljšanje će uslediti u narednih par meseci sa napredovanjem intenzivne sinteze kolagena u tkivima.

Koliko traje oporavak nakon tretmana?

Osećaj lokalnog diskomfora nakon tretmana traje 1-2 dana nakon tretmana nakon čega se pacijent može vratiti normalnim aktivnostima.

Kontraindikacije za lasersku rejuvenaciju vulve i vagine

Postoje određeni slučajevi kada se laserska rejuvenacija vagine ne preporučuje ili ne sme raditi. To uključuje:

 • Trudnoću – Laserska rejuvenacija vagine se ne preporučuje tokom trudnoće, jer postoji rizik od povrede fetusa i neželjenih efekata.
 • Ginekološki karcinom (vulve, vagine, materice, jajnika i jajovoda) – Ako postoji sumnja na rak genitalnog područja, laserska rejuvenacija vagine ne bi smela biti obavljena dok se ne obavi adekvatna dijagnostička evaluacija i lečenje.
 • Uzimanje fotosenzitivnih lekova – Fotosenzitivni lekovi mogu povećati osetljivost kože na sunčevu svetlost i druge izvore svetlosti, te izazvati reakciju kože koja može biti slična opekotinama od sunca ili drugih oštećenja kože. 
 • Ozlede vagine i vulve – Ako postoji povreda vagine ili vulve, laserska vaginalna rejuvenacija ne bi trebalo da bude izvedena sve dok se ne obavi adekvatna procena i lečenje povrede. To je zato što bi laserska terapija mogla oštetiti već oštećenu regiju, pogoršati povrede i uzrokovati dodatne probleme. 
 • Aktivne infekcije vagine i vulve – Laserska rejuvenacija vagine ne sme se izvoditi ukoliko postoji aktivna infekcija u vagini ili urogenitalnom području, jer to može dovesti do širenja infekcije i pogoršanja simptoma.
 • Nepravilno vaginalno krvarenje ili aktivna menstruacija – Laserska rejuvenacija vagine ne sme se izvoditi ako postoji aktivno vaginalno krvarenje ili krvarenje nakon porođaja.

Kada se koristi laserska terapija, laserski zrak emituje energiju koja se apsorbuje u tkivu, a ako postoji fotosenzibilnost, to može izazvati neželjene reakcije kože. To može dovesti do povećanog rizika od oštećenja kože, poput opekotina, trajnih ožiljaka i pigmentacija. Zbog toga se laserska rejuvenacija intimne regije ne preporučuje dok se piju fotosenzitivni lekovi. Ako pacijentkinja uzima takve lekove, važno je da se konsultuje s lekarom pre laserske terapije kako bi se proverilo postoji li rizik od neželjenih reakcija kože. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti prekid uzimanja leka pre postupka kako bi se smanjio rizik od nuspojava. Osim toga, pre laserske rejuvenacije intimne regije, lekar treba sprovesti detaljan pregled vagine i vulve kako bi se identifikovale bilo kakve povrede ili drugi problemi u intimnoj regiji. Ako se utvrdi da postoji ozleda, lečenje treba fokusirati najpre na taj problem pre nego što se izvrši laserska terapija.

Šta podrazumeva priprema pacijentkinje pre laserskog tretmana rejuvenacije intimne regije:

 • Ginekološki pregled sa kolposkopijom radi procene stanja i stupnja atrofije
 • Papa test (ne stariji od 6 meseci)
 • Uredni ginekološki brisevi
 • Transvaginalni ginekološki ultrazvučni pregled sa color doplerom
 • Uredan bakteriološki nalaz urina

Šta da očekujem od konsultacija pre rejuvencije intimne regije?

Konsultacija i priprema pacijentkinje pre laserskog tretmana rejuvenacije intimne regije obično uključuje sledeće korake:

 • Medicinska procena: Pre nego što se započne s laserskom vaginalnom rejuvenacijom, lekar obično sprovodi detaljnu medicinsku procenu kako bi se utvrdilo da li postoji neki medicinski problem koji bi mogao uticati na postupak. To može uključivati pregled medicinske anamneze, pregled reproduktivnih organa i eventualno ultrazvuk.
 • Razgovor o očekivanjima i ciljevima: Lekar specijalista će razgovarati s pacijentkinjom o njenim očekivanjima i ciljevima laserske terapije. Ovo je važno kako bi se osiguralo da pacijentkinja razume što može da očekuje od postupka..
 • Razgovor o rizicima i nuspojavama: Lekar će takođe razgovarati s pacijentkinjom o rizicima i nuspojavama laserske vaginalne rejuvenacije, kako bi se osiguralo da pacijentkinja bude svesna mogućih problema koji se mogu pojaviti.
 • Ograničavanje uzimanja određenih lekova: Pacijentkinji će se možda morati ograničiti upotreba određenih lekova pre postupka, poput aspirina ili drugih lekova koji mogu povećati krvarenje.
 • Ograničavanje upotrebe tampona i seksualne aktivnosti: Pre izvođenja procedure, pacijentkinja će morati ograničiti seksualne aktivnosti kao i upotrebu tampona kako bi se izbegle infekcije i oštećenja tkiva u intimnoj regiji.

Laserska vaginalna rejuvenacija je neinvazivna i bezbolna procedura i predstavlja popularnu opciju za žene koje žele da poboljšaju svoje intimno zdravlje i seksualni doživljaj. U Diva Laser Centru I vršimo lasersko podmlađivanje vagine, tretirajući urinarne i vaginalne simptome menopauze. Zakažite svoj tretman pozivom na  broj 011/2444676 ili slanjem email-a na našu zvaničnu e-mail adresu [email protected]

Autor:
Dr medicine Anja Zmbov
Specijalizant dermatovenerologije

Zakažite Vaš pregled

  Pozovite 069/692-692