Uklanjanje mladeža bezbolnim putem

Mladeži su pigmentovne promene koje se nalaze na koži lica i tela i u najvećem broju slučajeva potpuno benigne promene. Njačešće su braon boje, jasno ograničeni od okolne kože, a veličina im varira od nekoliko milimetara do nekoliko santimetara. U retkim slučajevima mogu da zahvate veći deo kože. Broj im varira, a prosečno osoba ima između 20-40 mladeža. Postoje različiti tipovi mladeža, a osnovna podela je na urođene (mladeži koji su na koži prisutni od rođenja) i stečene (koji se javljaju nakon rođenja i obično do 45 godine života) mladeže.

Koje mladeže treba uklanjati?

Dugo je važilo mišljenje da mladeže ne treba dirati i uklanjati, ali je važno napomenuti da je to mit. Potpuno je bezbedno ukloniti bilo koji mladež, a razlozi za uklanjanje su različiti, od estetskih pa sve do medicinskih indikacija. Ukoliko mladež menja boju, oblik, veličinu, krvari, pecka, svrbi ili boli potrebno je što pre obaviti dermoskopski pregled kod dermatologa i shodno nalazu indikovati uklanjanje. Takođe, ukoliko je mladež na mestu gde je izložen trenju i iritaciji savetuje se njegovo uklanjanje.

uklanjanje mladeža

Radiotalasno uklanjanje mladeža – bezbolna metoda uklanjanja

Postoji više načina za uklanjanje mladeža, ali se radiotalasno uklanjanje pokazalo kao najkomfornije i ujedno vrlo efikasno i precizno. Radiotalasnom metodom mogu se ukloniti mladeži koji su iznad nivoa kože, kao i oni koji su veličine do 1cm u prečniku. Sama procedura je bezbolna, traje kratko i vrlo je komforna za pacijenta. Najpre se obavlja dermoskopski pregled promene od strane dermatologa, a potom se pristupa uklanjanju. Pre uklanjanja daje se subkutano lokalni anestetik u vidu lidokaina, što intervenciju cini potpuno bezbolnom. Samo skidanje promene traje nekoliko sekundi, pri čemu nema krvarenja niti stavljanja šavova, a pacijent može odmah da se vrati svakodnevnim aktivnostima. Na mestu uklonjene promene ostaje minimalna krastica koja prolazi kroz nekoliko dana, bez formiranja ožiljka. Svaku uklonjen mladež se obavezno šalje na histopatološku analizu, koja podrazumeva pregled preparata od strane histopatologa kako bi se ustanovilo o kakvoj je promeni tačno reč i kako bi se isključila mogućnost o postojanju maligniteta.

Redovne kontrole su bitne!

Sve mladeže treba kontrolisati najmanje jednom godišnje i ukoliko doktor proceni da ih je bolje ukloniti, treba ih ukloniti na vreme. Na ovaj način možete prevenirati nastanak promena na koži koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ožiljci od akni – kako ih ukloniti?

Kako nastaju ožiljci od akni?

Akne su oboljenje koje se manifestuje seborejom, otvorenim i zatvorenim komedonima, papulama, pustulama, nodusima i pseudocistama, a koje variraju u intenzitetu i rasprostranjenosti. Nakon lečenja akni mogu da zaostanu postinflamatorne hiperpigmentacije, koje izgledaju kao crvene flekice. Kada se akne ne leče, ili se leče neadekvatno kao posledica mogu da nastanu ožiljci od akni, koji predstavljaju glavnu brigu pacijenta, a takođe utiču na psihičko zdravlje i remete svakodnevni život. Funkcija ožiljka jeste da nadomesti oštećenu strukturu kože, koja nastaje kao posledica upalnog procesa od akni.

Koje vrste ožiljaka od akni postoje?

Kod ožiljaka od akni mogu se javiti dve forme ožiljaka. Prvi i češći oblik su atrofični ožiljci (kada se tkivo gubi i ožiljak je ispod nivoa kože). Drugi oblik su hipertrofični ožiljci koji su iznad nivoa kože, a sam ožiljak čini gusto vezivno tkivo koje sadrži kolagena vlakna nepravilnog rasporeda u odnosu na zdravu kožu.
Ice peak ožiljci – veoma česta vrsta ožiljaka. Prostiru se u dubinu, uski su, a površina kože izgleda kao da je probijena šilom za led, po čemu su I dobili ime. Nekada mogu ličiti na proširene pore. Mogu biti različitih dimenzija.
Boxscar ožiljici – udubljenjaoštrih ivica, koja po svom obliku podsećaju na kocku ili kutiju pa su po tome dobili naziv (box). Najčešće se javljaju na regiji obraza.
Rolling ožiljci – ožiljci koji koži daju talasasti izgled. Različite su dubine, a najčešće su široki i plitki.
Hipertrofični i keloidni ožiljci – ovi ožiljci su iznad nivoa kože, na dodir su čvršće konzistencije. Često se javljaju na leđima ili grudima, ali mogu biti lokalizovani i na licu I vratu. Mogu biti različite veličine, a imaju tendenciju da se smanjuju tokom vremena.

ozicljci od akni

Kako se uklanjaju ožiljci od akni?

Što se tiče lokalnih preparata za lečenje ožiljaka ni jedan se nije pokazao kao posebno uspešan u terapiji. Ožiljci vremenom postaju bleđi i manje izraženi, ali su i dalje prisutni.
Kao najefikasnija metoda pokazalo se lasersko lečenje ožiljaka. Diva laser centar raspolaže laserima najnovije generacije, a Harmony XL PRO je poslednji model lasera na tržištu svetski poznate firme Alma lasers. On smanjuje rizik od nastanka novih upalnih procesa, hiperpigmentacija i ožiljaka. Snažno deluje, ima visoku efikasnost, a zadovoljavajući rezultati postižu se već nakon 3 tretmana.

Kako izgleda laserski tretman?

Pre samog tretmana obavlja se konsultacija sa lekarom kako bi se odredio adekvatan protokol u zavisnosti od stanja kože. U toku tretmana koristi se više laserskih sondi, od kojih svaka ima različito dejstvo. Njihovim delovanjem nastaju mikroskopska termalna oštećenja u srednjem sloju kože. Unutar tretiranog tkiva kože se stimuliše sinteza kolagena i njegova preraspodela, čime se staro tkivo menja novim. Tretman traje oko 30 minuta, a preporučuje se da se tretmani ponavljaju na 4-6 nedelja, s obzirom da za nastanak novog i remodeliranje postojećeg kolagena potrebno oko mesec dana.

Da li su tretmani laserom bolni?

Tretmani nisu bolni,oseca se blago peckanje I toplota,a pacijenti se vec sutradan mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima.

 

Fileri – Istine i zablude

Fileri dovode do neprirodnog izgleda

Ne!
*Ukoliko se fileri aplikuju na pravi način i od strane stručnog lekara dovode do apsolutno prirodnog izgleda.

Fileri ne mogu da se razgrade

Ne!
*Ukoliko se kojim slučajem pacijentu ne dopadne rezultat filer se jednostavno može razgraditi uz pomoć enzima hijaluronidaze.

Fileri se vide ispod kože

Ne!
*Ukoliko se aplikuje u pravi sloj kože, filer se ne providi.Najbolji radovi su oni koji se “ne vide”.

Filere rade samo žene

Ne!
*Fileri su sve češće izbor i muškaraca koji žele da izgledaju negovano i lepo. Podjednako lep rezultat se postiže i kod muškaraca.

fileri

Filerima se mogu konturisati usta, brada, jagodice, donja vilica

Da!
*Skoro sve regije na licu se mogu oblikovati i konturisati uz pomoć male količine filera.

Fileri dovode od osveženog i hidriranog izgleda kože

Da!
*Hijaluronska kiselina dovodi do hidratacije i na taj način kožu čini jedrom, sjajnom i osveženom.

Fileri popravljuju kvalitet kože

Da!
*Fileri najnovije generacije popravljuju kvalitet kože povećavajući njenu elastičnost i teksturu.

Filer može da aplikuje svako ko ima smisla za estetiku

Ne!
*Bez obzira što je jedna od najbezbednijih procedura u estetskoj medicini nestručno lice ne poznaju anatomiju lica i ne ume da rešava komplikacije ako do njih dođe.

Nije bitno koja je “marka” filera

Ne!
*Fileri neproverenih brendova mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i trajnog narušavanja izgleda.
Ukoliko imate neku drugu nejasnoću vezanu za hijaluronske filere slobodno nam pišite na email, ili putem društvenih mreža.

Rado ćemo Vam odgovoriti ☺