Dermatološki pregled

dve doktorice u ordinaciji

U dermatološkim ordinacijama Diva Medical i Diva Laser Centar, doktori dermatovenerolozi bave se pregledom kože, kose, noktiju i vidljivih sluzokoža. Na osnovu pregleda, dermatolozi mogu preporučiti različite oblike lečenja, kao npr. primenu medikamenata, tečnog azota, radiotalasa, incizije. 

Svako od nas je makar jednom u životu imao neki problem sa kožom: svrab, peckanje, bol, otok, crvenilo, ranu, bradavice, mladeže, bubuljice… Bar neki od ovih problema ili promena dovoljan je da se obratite dermatologu za mišljenje i terapiju. Dobrom dermatologu…Najboljem dermatologu!

Dobar lekar, najbolji lekar, je onaj koji posveti dovoljno vremena razgovoru sa pacijentom. ,,Dobra anamneza je pola dijagnoze,, staro je medicinsko pravilo. Anamneza je vrlo važna za postavljanje tačne dijagnoze, što je bitno za adekvatno lečenje pacijenta. Sledeći korak je dermatološki pregled čitave kože sa posebnim osvrtom na obolelo mesto, odnosno promenu.

Poslednjih godina veliki značaj u dermatološkoj dijagnostici dobija dermoskopski pregled. Dermoskop je optički instrument koji uvećava posmatranu promenu ili površinu deset puta.  Dermoskop je primarno osmišljen za pregled pojedinačnih pigmentovanih i nepigmentovanih promena na koži i pomaže dermatologu da razlikuje melanocitne od nemelanocitnih promena. Najveći značaj dermoskopa je u otkrivanju potencijalnog tumora kože tj. ranoj dijagnostici melanoma. Melanom, rak kože, može nastati malignom promenom iz mladeža ali i kao promena na koži koja ranije nije postojala. Ranom dijagnostikom, ovaj karcinom se može uspešno izlečiti i zato je vrlo važno redovno pregledati kožu. Dermoskopom se pregledaju i različite benigne promene na koži kao što su angiomi, papilomi, mladeži, fibromi, dermatofibromi, bradavice

Dermoskop je nezaobilazan za dijagnostiku  promena kao što su bazeliomi, spinocelularni karcinom, Merkel-karcinomi.. Poslednjih godina sve je veća primena dermoskopije u dijagnostikovanju takozvanih inflamatornih dermatoza: Lichen planus, psorijaza, pitirijazis rozea, ekcemi, rozacea, lupus, šuga. 

Anamneza i dermatološki pregled dovoljni su za postavljanje dijagnoze i sprovođenje odgovarajuće terapije. Standarda i najčešća dermatološka terapija je lokalna primena – nanošenje na kožu određenih medicinskih preparata (masti, kreme, losioni) 

Promene kao što su bradavice, papilomi, benigni mladeži, angiomi, seboroične bradavice i keratoze, lako i jednostavno se uklanjaju metodom radiotalasa u lokalnoj anesteziji (epikutanoj ili subkutanoj anesteziji). 

U tretiranju pojedinih dermatoloških problema kao što su rozacea, seboroični dermatitis, akne, ožiljci od akni, strije, postoperativni i postraumatski ožiljci, pojedine vrste hiperpigmentacija – fleka na koži, sve veću primenu imaju laseri. Laserska medicina je zasnovana na primeni monohromatske svetlosti samo jedne talasne dužine (boje) usmerene u uskom snopu i istom smeru.

Ordinacija Diva Medical i Diva Laser Centar poseduju osam dermnatoloških lasera sa različitim talasnim dužinama za rešavanje širokog spektra dermatoloških problema.