Antiage medicina intimne regije: Orošavanje vagine

Tokom starenja, u organizmu žene se dešavaju brojne regresivne promene koje zahvataju i intimnu regiju.

Produkcija estrogena opada kako starenje napreduje što dovodi do tanjenja zidova vagine, atrofije žlezda i nedostatka prirodne lubrikacije vaginalne mukoze (sluznice). Navedene promene su karakteristične za menopauzu ali se mogu javiti u toku trudnoće, dojenja i nakon određenihmedicinskih procedura.

orhideja

Promene nastale zbog procesa starenja obuhvataju stidne usne, vaginu i donji deo urinarnog trakta i ispoljavaju se sledećim simptomima:

  • suvoća vagine
  • osećaj peckanja i iritacije u intimnoj regiji
  • bolan seksualni odnos
  • otežano i bolno mokrenje
  • nekontrolisano mokrenje (inkontinencija urina)

Navedeni simptomi su hronične prirode i trajno ugrožavaju seksualnu funkciju žene i kvalitet njenog života.

Savremena medicina nudi brojna rešenja od kojih se kao najefikasnija neinvazivna solucija ističe lasersko podmlađivanje vagine.

Lasersko podmlađivanje vagine, u svakodnevnom govoru poznato i kao ’’orošavanje vagine’’, je tretman izbora za pacijentkinje koje žele da uklone menopauzalne tegobe intimne regije na bezbolan i siguran način.

Procedura

Frakcionisani laser nežno i bezbolno deluje na zidove vagine laserskom sondom koja je specijalno prilagođena ovoj anatomskoj regiji. Na površini sluznice vagine prave se mikropovrede koje dovode do bolje prokrvljenosti, produkcije novog kolagena i elastina unutar svih slojeva zidova vagine, reorganizaciju tkivnih komponenti mukoze vagine i donjeg urinarnog trakta u cilju poboljšanja tonusa i elasticiteta ovih regija.

Rezultat

Regeneracijom tkiva i ciljanim podmlađivanjem regija vagine i donjeg urinarnog trakta poboljšava se seksualna funkcija žene, smanjuju menopauzalne tegobe i poboljšava funkcija urinarnog trakta.

  • sluznica vagine je poboljšane lubrikacije, veće debljine i bolje elastičnosti
  • pH vrednost vagine se normalizuje (održavanje optimalne pH vrednosti je bitan protektivni faktor u odbrani vaginalne sluzokože od različitih vrsta infekcija)
  • postepeno smanjenje simptoma inkontinencije urina
  • uspostavljanje normalne seksualne funkcije žene

Koliko tretmana laserskog podmlađivanja vagine je potrebno?

U toku godine potrebno je uraditi 3 tretmana sa razmacima od 4-6 nedelja (u jednoj seriji) za dobijanje optimalnih rezultata.

Efekti postignuti laserskim podmlađivanjem vagine traju godinu dana, nakon čega je potrebno ponoviti seriju tretmana.

Koliko traje ’’oporavak’’ nakon laserskog podmlađivanja vagine?

Neposredno nakon tretmana normalna je pojava crvenila tretirane regije koje se povlači u roku od tri dana. U ovom periodu pacijentkinja ne treba da ima seksualne odnose.